Skip to content
Puterea Știrilor Video

Norica Nicolai anunță un succes în Parlamentul European: Am reușit să facem lucrul ăsta în domeniul pescuitului!

psnews.ro

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a fost invitatul emisiunii ”Puterea Știrilor”, în cadrul căreia a vorbit printre altele, și despre realizările mandatului său în cadrul PE, dar și despre ce își propune să facă pe viitor.

Eurodeputatul a dezvăluit că activitatea sa de la Bruxelles s-a axat în mare parte pe domeniul pescuitului.

”Cred că cele mai mari realizări ale mele și nu par spectaculoase decât pentru comunitatea profesională sunt cele pe pescuit, pentru că am lucrat intens în acest mandat în Comisia de Pescuit, eu am reușit foarte multe reglementări pozitive, pentru România, dar și pentru întreaga Uniune Europeană.

În acest mandat a fost prima dată când s-a luat act de existența actului pescuitului recreativ ca și componentă importantă a pescuitului. Îmi doresc să implicăm pescarii creativi în acest dialog cu mediul și în dezvoltarea industriei turistice. Am reușit să facem lucrul ăsta și sper ca viitoare finanțare să aducă în toate statele membre bani, pentru asociațiile pescarilor sportivi, recreativi așa cum se numesc ei .

În  al doilea rând am simplificat foarte mult documentele europene de  acces la fondurile în materie de pescuit și acvacultură. Am reușit și am modificat cumva viziunea, pentru că dacă până acum statele membre importante din  punct de vedere al industriei, câștigau foarte, foarte mulți bani din fonduri europene, am mutat și am focalizat practic politicile europene pe pescuitul mic și mediu, pe stimularea companiilor mici, pe stimularea pescarilor individuali, asta pentru că avem nevoie să dezvoltăm mai mult comunitățile, s-a constatat că,după atâția ani  comunitățile costiere care trăiau tradițional  din pescuit, riscă să se depopuleze pentru că nu mai sunt locuri de muncă și tinerii pleacă, ne părăsesc și nu mai pot valorifica niciun potențial.

(…) Celebra chestiune a cormoranilor care a suscitat zâmbete la noi, este una foarte importantă, pe care am reușit în acest mandat să o punem pe tapet, puțină lume știe cât de important este impactul lor asupra sctocurilor de pește  și am reușit să modificăm directiva cu privire la păsări și solicităm acum și sper să și reușim în președinția română. Oricum domnul ministru  Daea este foarte mare susținător al acestei idei să începem să despăgubim pescari”, a spus europarlamentarul.

Totodată, Norica Nicolai a precizat și care sunt viitoarele sale planuri pentru noul mandat în cadrul Parlamentului European:  introducerea unei subvenții pentru pescari, alocarea de bani europeni pentru pescuit și ocuparea de politica externă.

”Ce dorim în mod deosebit este să introducem și o subvenție la pește pentru că în România paradoxal a crescut consumul deși am avut o perioadă îndelungată în care românii nu mai mâncau pește, probabil perioada comunistă i-a făcut să refuze acest aliment, acum și-au dat seama că este un produs benefic sau în România este foarte scump. Am ajuns să mâncăm crap din Bulgaria, plătim 25 de lei pe kilogram„ a afirmat eurodeputatul.

Să continui pe pescuit pentru că până nu voi vedea bani europeni, bani alocați României nu mă voi potoli. Mă gândeam și am discutat ieri cu domnul ministru să concepem proiecte în așa fel încât minim o jumătate de miliard de euro să vină spre România (…) Dacă vom reuși să stimulăm acvacultura, să stimulăm pescuitul în zonele costiere și în Delta Dunării și oamenii vor avea acces și mai ales tinerii, pentru că pescuit turism merg împreună poate aduce beneficii pentru fiecare dintre noi, dar și pentru comunitate.

Voi continua în politica externă, sunt în continuare raportorul Parlamentului European pentru Azerbaijan, mă ocup și de alte state din Caucaz din parteneriatul estic și cu siguranță încă două comisii vor fi în atenția mea, una pe care o voi accesa acum, afaceri constituționale pentru că sunt convinsă se vor încerca modificări la Tratat și mă interesează foarte tare cum se vor schimba regulile că vor fi în avantajul nostru sau în detrimentul nostru, app de  Europa  celor două viteze, o schimbare a regimului de vot ne poate dezavantaja și ne poate marginaliza în luarea deciziei la nivel european,de aceea îmi propun să merg acolo și a doua comisie, va fi comisia de Dezvoltare Regională pentru că avem nevoie de fonduri de coeziune, ” a declarat Norica Nicolai.

Norica Nicolai va deschide lista ALDE la europarlamentare. Anunţul a fost făcut, în  data de 27 februarie, de preşedintele formaţiunii Călin Popescu-Tăriceanu, care a spus că, în stabilirea listei de candidaţi, pe care se află, de exemplu Renate Weber şi Varujan Vosganian, s-a ţinut cont, între altele, de experienţa profesională, politică şi de relaţiile la nivel european.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *