Skip to content
Video

Norica Nicolai apasă pedala la Bruxelles într-un domeniu ce afectează 11 milioane de oameni EXCLUSIV

rfi.ro
" "

Ediția de miercuri a interviurilor video PSnews.ro a avut-o invitată pe Norica Nicolai, vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European.

În ultima parte a discuției, europarlamentarul a vorbit despre două domenii pe care le gestionează la Bruxelles și în legătură cu care așteaptă săptămâna viitoare votul aleșilor europeni: pe de o parte dosarul legat de pescuitul recreativ în Uniunea Europeană, iar pe de altă parte dosarul vizând acordul de asociere dintre UE și Azerbaidjan.

" "

În legătură cu pescuitul recreativ, Norica Nicolai a subliniat că acest domeniu afectează peste 11 milioane de europeni și o serie întreagă de sectoare de afaceri.

De cealaltă parte, Nicolai a argumentat că o mai strânsă relație dintre UE și Azerbaidjan înseamnă reducerea dependenței Uniunii Europene de gazul rusesc.

„Săptămâna viitoare, voi avea votul pe raportul care vizează pescuitul recreativ în Uniunea Europeană. E un raport important. Deși aici pare un domeniu nesemnificativ, este un raport realizat pentru prima oară, pentru că ceea ce doresc eu împreună cu federațiile europene ale pescarilor recreativi este ca acest tip de pescuit să fie luat în calcul atunci când politica de pescuit se dezbate și inclusiv în materie de finanțare. Are un impact foarte mare. O să râdeți: sunt peste 11 milioane de pescari recreativi înscriși în asociații, iar industria legată de acest tip de pescuit are un turnover (cifră de afaceri – n.r.) anual de 25 de miliarde de euro. E foarte important să susținem domeniul și să-l facem cât mai atractiv, pentru că, dincolo de recreere, înseamnă și businessuri de turism, și businessuri de echipamente, și businessuri de susținere a bazinelor, a formulelor piscicole. Și mă refer în special la acvacultură: cel puțin în România, sunt foarte multe lacuri accesibile pescuitului sportiv. Pentru asta, am dat o bătălie pe care eu o voi câștiga săptămâna viitoare. Oricum: noi negociem foarte bine. Asta este prima mea prioritate.

Apoi, tot săptămâna viitoare va fi votul pe un raport care ține de acordul de asociere cu Azerbaidjanul. Pare neimportant, dar, dacă vrem să nu mai depindem excesiv de gazul rusesc în Uniunea Euopeană, trebuie să dăm o șansă cooperării cu Azerbaidjanul – principalul producător de gaz și petrol în Caucaz – și să dăm o șansă South Streamului. Am ratat Nabucco, am menținut dependența mai ales a economiei germane de gazul rusesc, iar dependența economică înseamnă dependență de conduită politică și geopolitică”, a declarat Norica Nicolai pentru PSnews.ro.

Găsiți mai jos secvența, de la momentul 14:55 până la final:

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *