Skip to content
Politică

Norica Nicolai arată ce tensiuni post-Brexit pot izbucni între UK și Irlanda. Mutarea PE EXCLUSIV

psnews.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – arată ce tensiuni post-Brexit riscă să izbucnească între Regatul Unit, pe de o parte, și Irlanda, pe de altă parte. Vedeți mai jos ce mutare poate legislativul comunitar.

Am stat de vorbă miercuri cu Norica Nicolai, întrucât președintele eurogrupului ALDE, Guy Verhofstadt, este negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit. Concret: am întrebat-o pe șefa Consiliului Național al ALDE România dacă – în opinia ei – sunt îndreptățite temerile presei străine legate de reapariția ostilităților între Irlanda și UK, cu accent pe separatiștii din Irlanda de Nord. În replică, europarlamentarul a confirmat posibilitatea unor astfel de conflicte, adăugând că este important ca PE să finalizeze cât mai rapid aspectele legate de punctele de frontieră dintre Marea Britanie și Irlanda.

„Da, într-adevăr, este un risc. Cu cât vom negocia mai rapid chestiunile care țin de organizarea punctelor de frontieră și de relația foarte directă a Irlandei cu Marea Britanie, cu atât riscurile se vor diminua. Dar nu cred că în momentul de față putem să ne așteptăm la izbucnirea unui nou conflict în Irlanda de Nord – eu sunt mai optimistă”, a declarat Nicolai pentru PSnews.ro.

Întrebată dacă a discutat cu Guy Verhofstadt această problemă, Norica Nicolai a răspuns afirmativ.

„Am discutat, cu siguranță. Și sunt chestiuni încă neclarificate care țin de regimul frontierelor și de regimurile vamale”, a arătat numărul 2 din ALDE România.

Totuși, Norica Nicolai a ținut să precizeze că decizia în acest caz nu îi aparține lui Verhofstadt, întrucât negociatorul UE-UK cu privire la chestiunile tehnice ale Brexitului este Michel Barnier, reprezentant al Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *