Skip to content
Politică

Norica Nicolai arată cine poate dezlega problema audierii lui Kovesi în Parlament EXCLUSIV

rfi.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cine poate dezlega problema audierii în Parlament a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009.

Concret, Norica Nicolai a amintit că Ministerul Justiției a promis deja că va pune în acord legislația cu decizia Curții Constituționale a României (CCR) care a statuat obligativitatea ca persoanele citate să se prezinte în fața unei comisii parlamentare. Fostul procuror a subliniat că, în situația în care ministerul nu va face o astfel de mutare într-un timp rezonabil, responsabilitatea se va muta către Legislativ.

„Dacă Ministerul Justiției nu vine cu o punere de acord în totalitate a legislației cu deciziile Curții, cu siguranță Parlamentul poate fi vinovat. Dar eu sper ca această punere de acord să se întâmple foarte rapid, în conlucrare cu Ministerul Justiției. Dacă Ministerul Justiției nu vine într-un timp rezonabil, atunci Parlamentul este obligat s-o facă”, a afirmat Nicolai.

În continuare, europarlamentarul și-a exprimat indignarea cu privire la șirul celor trei refuzuri exprimate de către Codruța Kovesi privind participarea la audierile parlamentare.

„Atâta vreme cât avem o decizie a Curții Constituționale care reglementează comportamentul celor din justiție în relația cu Parlamentul, atâta vreme cât avem un manual de integritate pentru magistrați al Transparency International (manual acceptat de toată lumea, care spune că magistrații sunt obligați să se prezinte în fața Parlamentului atunci când nu e vorba de chestiuni care privesc anchetele), atunci cred că deja suntem în prezența unui comportament greu de calificat.

Eu sper să nu aibă nimic de ascuns și orice prezență în care răspunde la acea întrebare (dacă a fost sau nu prezentă în seara alegerilor în locuința lui Oprea) nu cred că îi poate crea foarte mari probleme și nu e cazul să fie sfidătoare față de Parlament, a punctat Norica Nicolai.

 

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Național al ALDE România s-a pronunțat împotriva unei eventuale continuări în Parlamentul European a scandalului de la București.

„Sper să încetăm odată în a muta scandalurile noastre interne și lipsa noastră de responsabilitate în Parlamentul European, pentru că facem foarte rău nu celor implicați în dezbatere, ci României”, a încheiat Norica Nicolai.

1 comentariu la “Norica Nicolai arată cine poate dezlega problema audierii lui Kovesi în Parlament EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *