Skip to content
Politică

Norica Nicolai arată marele amănunt nespus despre abuzul în serviciu. Mai rezistă coaliția PSD-ALDE? EXCLUSIV

psnews.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos în evidență marele amănunt nespus până acum despre abuzul în serviciu.

CITIȚI ȘI: Tudorel Toader s-a răzgândit: va stabili un prag pentru abuzul în serviciu!

Amintim că, nu mai devreme de marți seară, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost pus în fața faptului împlinit: Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că infracțiunea de abuz în serviciu trebuie definită în legătură cu un prag valoric al prejudiciului, CONTRAR a ceea ce guvernantul exprimase până atunci ca opinie personală. De altfel, în esență, prin hotărârea de marți, CCR nu a făcut altceva decât să se citeze pe sine însuși, întrucât instituția – condusă și atunci și, acum de către Valer Dorneanu – arătase că la abuzul în serviciu trebuie prag încă de la istorica decizie nr. 405 de pe 15 iunie 2016, când stipulase că sintagma „în mod defectuos” din definiția infracțiunii – așa cum apare ea în actualul Cod Penal – trebuie înțeleasă ca „prin încălcarea legii”.

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă miercuri cu Norica Nicolai, întrebând-o cum i se pare reducerea la tăcere a ministrului, care s-a limitat la a spune că a luat act de decizia CCR, apoi a pasat în mâinile Parlamentului cartoful fierbinte – ne referim la responsabilitatea stabilirii pragului. În aceste condiții europarlamentarul ALDE (fost procuror) a scos în evidență faptul că, în prezent, abuzul în serviciu este nici mai mult, nici mai puțin decât dezincriminat.

„Domnul ministru putea să ia act încă de la prima decizie, care, din punctul meu de vedere (ca jurist, nu ca om politic), era o decizie foarte clară. În momentul de față, a te deroba de răspundere este un lucru bun; sper s-o facă și-n alte situații – în sensul că trebuie să lase Parlamentului posibilitatea de a pune în acord deciziile Curții Constituționale cu textul de lege, pentru că până acum n-a prea fost în stare Guvernul să facă chestiunea asta.

În al doilea rând, sper ca legile care modifică organizarea și funcționarea justiției să fie făcute tot de Parlament. Eu spun clar că e un conflict de interese ca tu să faci legea și tot tu s-o aplici în România. Este foarte bine că domnul ministru dă credibilitate Parlamentului, care este autoritatea legiuitoare supremă.

Sunt voci care în momentul de față vorbesc despre o dezincriminare a abuzului în serviciu. Am spus că el este dezincriminat încă de la prima decizie a Curții Constituționale (405/2016 – n.r.). Aș vrea ca cineva în România să-l incrimineze mai repede, pentru a nu mai avea acest vid legislativ de care pot profita numeroși infractori, noi discutând de subiecte parazitare (e prag-nu e prag; e infracțiune-nu e infracțiune).

În momentul în care, după prima decizie a Curții Constituționale (de anul trecut), noi nu punem în acord în termen de 45 de zile textul de lege cu Constituția, atunci, conform prevederilor constituționale, nu mai există acest text de lege. Și poate vede cineva ce spune Constituția, poate vede cineva ce spune legea și face bine să nu mai lase infractorii să zburde liberi pe câmpie în acest vid legislativ, a detaliat Nicolai.

În plan politic, am discutat cu Norica Nicolai faptul că, în prezent, Daniel Constantin se pare că urmărește accederea la putere a noului său partid (Pro România), prin îndepărtarea de la guvernare a Alianței Liberalilor și Democraților, fostul vicepremier făcând încă de pe acum ochi dulci PSD-ului, pe fondul speculațiilor vizând o eventuală răceală tot mai accentuată dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. În replică, președintele Consiliului Național al ALDE a dat asigurări că o astfel de răceală nu există, iar demersul lui Daniel Constantin este unul neglijabil.

„Ca orice formulă minoră, domnul Daniel Constantin face ochi dulci la toată lumea. Pot să-l înțeleg, pot să-l accept, pentru că de la domnul Daniel Constantin te poți accepta la orice. Mare lider, mare caracter! Asta este opinia mea. Nu, nu există niciun fel de răceală între domnul Dragnea și domnul Tăriceanu, nici între ALDE și PSD. Sigur: este o alianță politică și aș vrea să se înțeleagă foarte clar că există domenii în care avem viziuni diferite, gândim lucrurile diferit, dar asta nu ne îndepărtează, ci dimpotrivă: ne face să elaborăm proiecte mai bune și legi mai bune, dacă e cazul”, a încheiat Norica Nicolai.

LOGO_ALDE_ nou Norica

2 comentarii la “Norica Nicolai arată marele amănunt nespus despre abuzul în serviciu. Mai rezistă coaliția PSD-ALDE? EXCLUSIV

  1. O IMENSĂ PROSTIE, ”A LA TUDORICĂ!” Ce legătură are fapta cu prefectura, mă rapidistule?! Fapta-i faptă și atrage de săvârșirea în timp ce paguba, dacă poate fi cuantificată, reprezintă răspunderea subsecventă. Apropo, ție la ce-ți folosește suportul ăla pentru plălărie, ori porți căciulă? Du-te măi nene după Zegrean, că precis v-ați adăpat din același țucal băsescian! Dar când îți pui capacul pe țeasta aia goală, tu îl lipești cu prenandez ori îl fixezi în cuie?

  2. Abuzul in serviciu este un furt dar social mult mai periculos. Introducerea unui prag valoric este identic cu un prag pentru furt. Deci liber la furat pana la suma care va fi introdusa …Orice furt facut zilnic pana la suma stabilita nu va mai putea fi incriminat !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *