Skip to content
Politică

Norica Nicolai, calcule febrile asupra alegerilor din Franța. Se repetă scenariul Trump? EXCLUSIV

psnews.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) face calcule febrile în legătură cu soarta alegerilor prezidențiale din Franța.

Europarlamentarul a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a calificat drept „previzibil” rezultatul primului tur, ținând cont de intrarea în finală a candidatei naționaliste Marine Le Pen.

„Din punctul meu de vedere, este un rezultat previzibil. Eu am fost convinsă că madame Le Pen va intra în turul 2, având dubii cu privire la cel de-al doilea candidat, pentru că înclinam să cred că șanse mari aveau și François Fillon, și Mélenchon, alături de Macron”, a punctat Nicolai.

În continuare, Norica Nicolai a arătat că rezultatul franțuzesc este foarte important pentru Uniunea Europeană și pentru continent, în general, „pentru că ambii candidați care au intrat în turul al doilea (și Le Pen, și Macron) sunt candidați împotriva sistemului”.

În același context, vicepreședintele ALDE european a subliniat că toate privirile trebuie acum îndreptate spre electoratul de extremă stângă al lui Jean-Luc Melenchon, de care va depinde soarta celui de-al doilea tur.

„Ei bine: va fi crucial pentru Europa ceea ce se va întâmpla pe 7 mai, dar nu am, în momentul de față, niciun element care să mă facă să spun care dintre ei va câștiga, pentru că depinde enorm de ce va face electoratul care i-a votat pe ceilalți candidați. Și mă refer în special la electoratul lui Jean-Luc Mélenchon, care are 19% – el este, ideologic, de factură comunistă. Acest electorat de extremă stângă este imprevizibil”, a afirmat Nicolai.

Totodată, Norica Nicolai nu a exclus ipoteza unei răsturnări de situație precum cea din SUA (având ca rezultat victoria lui Donald Trump), „pentru că și Donald Trump a fost eminamente candidatul anti-sistem (anti-establishment)”.

Totuși, eurodeputatul român scos în evidență o vulnerabilitate a Franței care transcende alternativa Le Pen-Macron: amenințările teroriste.

„Nu cred că vreunul dintre ei ar fi mai calificat decât celălalt să acorde această protecție Franței (în fața amenințărilor teroriste – n.r.). Părerea mea personală este că Franța trebuie să-și întărească în primul rând capacitatea instituțiilor. Și depinde de ce viziune vor avea cei doi candidați cu privire la competențele pe care le vor da instituțiilor franceze și în special serviciilor de informații”, a a atras atenția Nicolai.

Nu în ultimul rând, Norica Nicolai a susținut că și România trebuie să fie „foarte atentă” cu privire la scrutinul franțuzesc, „pentru că rezultatul alegerilor din Franța poate schimba situația din Uniunea Europeană și, fără îndoială, în acest context, și relațiile dintre România și Franța pot fi afectate”.

„Deci trebuie să fim foarte atenți: suntem într-o formulă globalizată în care o alegere din Franța sau din SUA poate schimba situația din lumea întreagă”, a încheiat europarlamentarul.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *