Skip to content
Politică

Norica Nicolai cere BEC publicarea rezultatelor provizorii

http://inquamphotos.com/

Copreşedintele Alianţei Electorale „Un Om” Norica Nicolai a cerut, sâmbătă, Biroului Electoral Central (BEC) să emită o decizie privind publicarea şi a rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale, invocând că trebuie asigurată aceleaşi transparenţă şi vizibilitate a datelor ca la alegerile europarlamentare, potrivit news.ro.

Copreşedintele Alianţei Electorale „Un Om” Norica Nicolai a adresat astăzi o solicitare Biroului Electoral Central, în vederea şedinţei acestui for, pentru înscrierea pe ordinea de zi şi emiterea unei decizii cu privire la publicarea şi a rezultatelor provizorii de la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie 2019, se arată într-un comunicat de presă transmis de ALDE.

„În baza legii 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, vă solicităm să procedaţi la publicarea datelor şi centralizarea rezultatelor provizorii, respectiv cele de la nivelul secţiilor de votare. De asemenea, solicităm ca informaţiile la care facem referire să fie publicate şi în format structurat, în aşa fel încât să poată fi analizate şi accesibile opiniei publice, formaţiunilor politice şi tuturor celor interesaţi”, solicită copreşedintele Alianţei Electorale în adresa către BEC.

Norica Nicolai spune că scopul acestei solicitări este de a stabili acelaşi nivel de transparenţă şi vizibilitate privind publicarea datelor ca la alegerile europarlamentare.

„Considerăm că în spiritul legii 370/2004, a recomandărilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa privind votul pentru alegerea Preşedintelui României, pentru a asigura un proces de vot şi centralizare a acestuia corect şi transparent, este nevoie ca aceste informaţii să fie publice. De asemenea, considerăm că în virtutea atribuţiilor legale, trebuie să solicitaţi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să procedeze la publicarea acestor date”, se mai arată în solicitare.

„Am făcut această solicitare în baza legii şi a nevoii democratice de a avea alegeri corecte şi transparente, lipsite de suspiciuni, cu atât mai mult cu cât toate suspiciunile de fraudare a alegerilor care au avut loc in ultimii 15 ani au scăzut încrederea populaţiei în instituţii şi în procesul electoral democratic”, a declarat Norica Nicolai, citată în comunicat.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că nu a primit cerinţe privind publicarea rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale. „În consecinţă, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parţiale şi finale”, a arătat STS, menţionând că aplicaţiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale cu aceeaşi transparenţă şi vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare, iar nepublicarea ezultatelor provizorii nu asigură acelaşi nivel de transparenţă ca la europarlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *