Skip to content
Politică

Norica Nicolai, concluzii explozive despre achitarea momentului și protocolul CSM-SRI EXCLUSIV

expresmagazin.ro

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras concluzii explozive despre achitarea momentului și despre protocolul CSM-SRI, publicat în aceeași zi de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Discuția a pornit de la achitarea definitivă pronunțată joi de către Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul mai multor judecători ai ICCJ, printre care Gabriela Bîrsan, soția fostului judecător CEDO Corneliu Bîrsan. Amintim că toți judecătorii (Gabriela Bîrsan, Anton Pandrea, Iuliana Pușoiu și Corina Corbu) fuseseră suspendați timp de patru ani din activitate, pe durata procesului intentat de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), pe baza rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA Viorel Cerbu și Lucian Papici, apoi confirmat de către Dănuț Volintiru, conform Luju.ro.

Concret: Norica Nicolai a apreciat că trebuie să răspundă cineva atât pentru realizarea acelui rechizitoriu (desființat de instanță, în cazul judecătoarei Bîrsan, pe criteriul „fapta nu există”), cât și pentru drepturile salariale pierdute de către cei patru magistrați pe durata suspendării lor din funcție.

„Achitarea bănuiesc că este corectă. N-am niciun motiv să pun în discuție decizia Înaltei Curți. Și, cunoscând-o pe doamna Gabriela Bîrsan (pentru că soțul domniei sale, domnul Corneliu Bîrsan, fost judecător la CEDO, mi-a fost și mie profesor), pot să spun foarte clar – subiectivă fiind – că ambii sunt niște oameni de excepție.

Această achitare este una corectă, dar răspunderea va trebui imediat clarificată: cineva va trebui să răspundă pentru trimiterea în judecată abuzivă a acestor persoane. Eu înțeleg că doamna judecător Bîrsan a fost achitată pe «fapta nu există». Ei bine, cineva trebuie să-și asume răspunderea pentru trimiterea în judecată abuzivă și pentru plata tuturor drepturilor salariale ale acestor doamne judecător în perioada când n-au mai putut funcționa, a afirmat eurodeputatul pentru PSnews.ro.

În ceea ce privește protocolul CSM-SRI, semnat în 2012 (când Consiliul Superior al Magistraturii era condus de către procuroarele Alina Ghica și Oana Schmidt-Hăineală), vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a opinat că Oana Hăineală fusese propulsată „cu dedicație” în fruntea CSM: pentru semnarea protocolului cu Serviciul Român de Informații.

„Nu mă miră – erau amândouă două doamne procuror. Asta dovedește, în opinia mea, deschiderea mai mare pentru colaborări la limita legii a procurorilor decât a judecătorilor. Iar în ceea ce o privește pe doamna Hăineală – care, paradoxal, a fost primul președinte-procuror al CSM-ului – cred că cu dedicație a fost acea susținere a dânsei pentru funcția de președinte, pentru a încheia acest protocol.

Îmi pare rău că cei care garantează independența justiției (care, conform Constituției, sunt cei de la CSM) încheie protocoale secrete cu instituții care au un alt obiect de activitate decât cel care este specific CSM-ului”, a opinat președintele Consiliului Național al ALDE România.

Confruntată cu postul pe care îl ocupă în prezent Oana Hăineală (de șef al Copului de Control al ministrului Justiției, Tudorel Toader) încă din ianuarie 2018, Norica Nicolai a replicat: „Este problema ministrului Justiției – nu pot spune eu cum mi se pare, cum nu mi se pare. Eu, cel puțin, spun că, dacă aș fi fost ministrul al Justiției, aș fi avut rezerve în ceea ce o privește pe doamna”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *