Skip to content
Politică

Norica Nicolai decriptează scandalurile ce mocnesc în justiție. Va exploda bomba SIPA? EXCLUSIV

europeanul.org

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat principalurile scandaluri ce mocnesc în justiție în această perioadă.

Concret, președintele Consiliului Național al ALDE România a dat de înțeles că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu ar trebui să se bată cu cărămida în piept privind schimbările aduse Codului Penal și celui de Procedură Penală, ținând cont că, în mod normal, un astfel de demers de modificare a legislației ar trebui să fie apanajul Parlamentului. Întrebarea noastră adresată eurodeputatului jurist a venit în contextul în care PICCJ și DNA au îmbrățișat fără rezerve amendamentele propuse de Toader, în timp ce DIICOT și-a exprimat serioase rezerve.

CITIȚI ȘI: Toader face presiuni asupra sistemului juridic: Cele patru coduri vor fi evaluate în toamnă

„Din punctul meu de vedere, va fi în regulă ceea ce decide Parlamentul. Domnul ministru este parte a Guvernului (care e legiuitor delegat). Principalul legiuitor este Parlamentul și aștept ca modificările pe care le face să nu fie în favoarea unei instituții sau a alteia din sistemul de justiție, ci să fie unele corecte și echilibrate, în favoarea interesului public general. Astfel de discuții despre mai mult bine sau mai puțin bine din partea celor care aplică legea nu fac decât să contureze un conflict de interese, pentru că legea nu trebuie făcută de cei care o și aplică. Asta se întâmplă în toate democrațiile civilizate și este de esența statului de drept”, a explicat Nicolai.

Numele aceluiași Tudorel Toader a apărut recent în presă pe o listă de miniștri care ar putea fi remaniați de către echipa Liviu Dragnea-Sorin Grindeanu, alături de miniștrii Muncii (Olguța Vasilescu), Finanțelor (Viorel Ștefan) și Energiei (Toma Petcu).

„În primul rând, dacă se pune problema unei remanieri, ea va trebui discutată în coaliția de guvernământ, deci inclusiv cu ALDE. Din punctul meu de vedere cel puțin, ministrul ALDE, domnul Toma Petcu, va fi susținut în continuare. Și cred că niciunul dintre miniștrii care sunt vehiculați pe această listă va face subiectul remanierii (nu e prima listă și nu cred că va fi nici ultima care apare în presă) va face subiectul remanierii. Probabil va fi o analiză de etapă de guvernare și atunci se va vedea performanța miniștrilor, în ce măsură au îndeplinit programul. Cred că nu e o listă pe care ar trebui s-o luăm în considerare”, a afirmat Norica Nicolai.

Rămânând în zona justiției, am întrebat-o pe Norica Nicolai ce planuri mai are ALDE din România în ceea ce privește Legea răspunderii magistraților, ținând cont de faptul că, anul trecut, aceasta a constituit o temă predilectă de campanie pentru oamenii lui Călin Popescu-Tăriceanu. La rândul său, vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a arătat legătura dintre acest proiect de act normativ (depus deja în Parlament de către UDMR) și obiectivul României de a scăpa de monitorizarea MCV. Momentan, următoarea mutare trebuie făcută de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat Nicolai.

„Legea va trebui să fie o prioritate imediat ce domnul Tudorel Toader va pune în acord prevederile ei cu deciziile Curții Constituționale, pentru că nu este o lege care să fie ușor realizată. Trebuie să găsim formele de răspundere corecte, care să nu constituie o constrângere pentru judecători, dar care să-i determine ca, atunci când iau o decizie, să-și asume și responsabilitatea acestei decizii.

Există deja un proiect de lege în Parlament (depus de UDMR), e o bază de lucru, dar Alianța Liberalilor și Democraților va avea și ea propriile viziuni, după cum tot ALDE consideră, în momentul de față, că prioritar pentru România trebuie să fie realizarea obiectivelor din MCV. După vizita domnului Juncker, noi avem o certitudine: dorința Comisiei Europene de a ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Dar această ridicare este condiționată de realizarea obiectivelor prevăzute în MCV, iar primele două obiective pe care Ministerul Justiției trebuie să le îndeplinească sunt elaborarea Legii accesului în funcție a magistraților și întărirea Inspecției Judiciare, ca o componentă foarte clară a formulei de răspundere a magistraților, pentru că tot un for profesional trebuie să analizeze acest tip de răspundere. Ca atare, întărirea Inspecției Judiciare și locul ei corect ca o instituție corectă și obiectivă trebuie consacrat prin lege, a punctat Norica Nicolai.

Nu în ultimul rând (în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a repus pe tapet subiectul arhivei SIPA), am discutat cu vicepreședintele ALDE european în ce măsură acest scandal riscă să explodeze și să doboare nume grele din justiție. La rândul ei, Norica Nicolai tot spre ministrul Justiției a arătat, susținând că este rolul lui Tudorel Toader să facă lumină în toată această controversă și să prezinte publicului câte dosare de magistrați mai există în arhiva Serviciului Independent pentru Protecție si Anticorupție (SIPA) și în ce măsură această arhivă a fost folosită ca armă de șantaj de-a lungul vremii.

„Din păcate, în 2006, sub ministeriatul Monicăi Macovei, s-a luat o Hotărâre de Guvern vizând constiturea unei comisii care să analizeze, să claseze și să decidă asupra arhivei SIPA. Termenul de înființare a acestei comisii era de 6 luni. Ministrul Justiției niciodată nu a pus în aplicare această Hotărâre de Guvern, ceea ce denotă cât respect există în România față de lege (în toate formele ei) – inclusiv din partea Ministerului Justiției. Această arhivă a existat și înainte de 1989 și după 1990. Faptul că a fost folosită politic poate fi demonstrat de celebra mea mapă profesională, pentru că ceea ce s-a furnizat în spațiul public venea din arhiva SIPA.

Eu cred că va trebui ca domnul Toader să declanșeze o anchetă, să vadă câte dosare mai sunt în arhivă, ce structură a preluat această activitate, ce face respectiva structură și unde se află în mod real arhiva SIPA. Pentru că dacă se va perpetua această stare de lucruri, nu vom putea exclude o serie de presiuni făcute asupra justiției de către cei care dețin informații din această arhivă, a încheiat Nicolai.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *