Skip to content
Politică

Norica Nicolai denunță abuzul grav al statului asupra trustului Intact: „A fost o premeditare!”

Europarlamentarul Norica Nicolai a susținut, marți seară, postul Antena 3 în fața deciziei ANAF de a închide cele 5 televiziuni ale trustului Intact.

Aceasta declarat în direct de la Bruxelles în timpul unei dezbateri, așa cum susținuse și anterior pe contul său de Facebook, că va solicita liderilor europeni, în speță președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să ia atitudine în acest caz.

Politicianul ALDE a declarat că acțiunea Fiscului este una premeditată, care să ducă la închiderea posturilor de televiziune. De asemenea, Norica Nicolai a punctat faptul că abuzul asupra Antenei 3 este urmărit de oficialii europeni:

„ALDE a reactionat nu numai prin afirmatiile lui Guy Verhofstadt. Afirmatiile lui Guy, care este un bun cunoscator al realitatilor din Romania, si un om care urmareste permanent ceea ce se intampla la Bucuresti, sunt impartasite de intregul grup ALDE. Noi ne-am adresat presedintelui CE. I-am cerut domnului presedinte Juncker sa ia o pozitie desi stim foarte bine ca chestiunile care tin de media sunt de nivel national insa protocolul de la Amsterdam care este adiacent tratului UE obliga institutiile europene sa monitorizeze principalele valori pe care le protejeaza articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene. In acest context, presedintele Juncker a luat atitudine in diferite cazuri de incalcare a liberatiii de opinie. Pot sa citez cazul Greciei in care CE a reactionat ferm, cazul unei televiziuni din portugalia in urma cu cativa ani care CE a reactionat ferm si aceasta atentionare nu priveste detalii administrative si tehnice ci principiile libertatii de exprimare, a dreptului cetateanului de a fi informat, care este un drept funamental ocrotit de UE. Si profit de faptul ca domnul presedinte al Comisiei de Liberal este aici. Noi am cerut prin grupul ALDE conferintei presedintelui ca in urmatoare sesiune de la Strasbourg sa avem o dezbatere cu privire la libertatea presei in Romania. Ne pare foarte rau ca suntem pusi in situatia de a solcita noi aceasta dezbatere in momentul de fata, dar ceea ce se intampla la Bucuresti in acest moment, manierea in care statul a procedat. Dincolo de orice relevanta a statului de drept si va rog sa-mi permiteti sa fac o paranteza. Daca esti preocupat de recuperarea prejudiciului imediat… de un an de zile statul roman este proprietarul acestor cladiri, nu a luat nicio masura, ceea ce dovedeste pentru mine ca a fost o premeditare care viza intreruperea emisiei celor 5 televiziuni, televiziuni foarte critice care au avut intotdeauna obiectivitate in prezentarea realitatilor romanesti si care nu au facut niciodata partizanat politic. Aceasta actiune este una gandita, una executata si sper ca cei care executa aceste actiuni sa inceteze sa mai creada fie ca noi suntem prosti, fie ca Europa nu e atenta. Europa va fi atenta la aceasta chestiune si vom lua toate masurile pe care institutiile europene ni le pun la dispozitie pentru a reactiona. Am fost alaturi de voi in grupul nostru politic, nu numai noi romanii, pentru ca libertatile si drepturile nu sunt o preocupare doar a acelor care se confrunta cu incalcarea lor, ci a intregului PE, sunt valorile fundamentale pe care noi dorim sa le protejam si vom face tot posibilul sa le protejam.” a exprimat vicepreședintele ALDE.

Nu în ultimul rând, Norica Nicolai a evidențiat ideea că: „Este cel mai grav atentat la libertatea de exprimare din 1989 încoace”.

Inspectorii ANAF le-au anunţat angajaților Antena 3 evacuarea în cinci zile a imobilelor în care funcţionează televiziunile trustului Intact.

Antena 1 funcţionează de 22 de ani în sediul de pe şosesua Bucureşti Ploieşti, iar Antena 3, de 11 ani. Clădirea a fost modernizată şi adaptată necesităţilor unui post tv, iar investiţia se ridică la milioane de euro, amintește antena3.ro.

ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *