Skip to content
Politică

Norica Nicolai descâlcește ițele modificărilor de la Codul Penal: Nu ne jucăm cu astea! EXCLUSIV

aldeparty.eu

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – a oferit joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat dedesubturile modificărilor propuse la Codul Penal și aflate acum în circuit parlamentar.

Concret: Norica Nicolai a salutat prevederea care îl absolvă pe denunțător de vină numai dacă acesta sesizează faptele la cel târziu 6 luni de la comiterea lor (termen care nu era prevăzut explicit până acum).

„După părerea mea, trebuie un termen rezonabil în care să se facă denunțul. Dacă cineva cunoaște despre săvârșirea unei fapte penale și o denunță după 10 ani, după părerea mea se face vinovat de favorizarea sau tăinuirea infracțiunii. Or, nu ne jucăm cu chestiunile astea. Cine ia cunoștință despre o faptă penală are obligația legală s-o denunțe imediat”, a comentat Nicolai.

În ceea ce privește amendamentul adus articolului ce definește traficul de influență, șefa Consiliului Național al ALDE România a subliniat că „toate codurile penale europene” legau această infracțiune de rezultatul ei. Cu alte cuvinte: Norica Nicolai a  arătat că este normal ca un om să fie pedepsit doar dacă se dovedește că efectiv își poate exercita influența, iar nu în situația în care cel dintâi doar se laudă cu așa ceva.

„Toate codurile penale europene – inclusiv ăla românesc, de până la actuala modificare – legau traficul de influență de rezultat. Este absolut firesc, pentru că oricine poate spune: «Am eu influență asupra președintelui Iohannis». N-are! Sau poate susține că are, în măsura în care l-a votat. Asta e infracțiune de trafic de influență?” a punctat fostul procuror.

În ceea ce privește neglijența în serviciu (eliminată ca infracțiune în noul proiect de modificare a Codului Penal), Norica Nicolai a pus accentul pe necesitatea răspunderii materiale.

„Infracțiunea era prevăzută în toate codurile comuniste. După părerea mea, neglijența în serviciu poate atrage o răspundere materială – care este mult mai consistentă decât infracțiunea penală, care avea o pedeapsă de până la un an și obliga la despăgubiri sau nu”, a afirmat europarlamentarul ALDE.

Confruntată cu exemplul unui mecanic de tren sau cu al cuiva de la dirijarea traficului feroviar, care prin neglijență provoacă un accident mortal, Nicolai a replicat: „Avem o infracțiune specială la regimul traficului feroviar. Deci hai să nu mai duplicăm infracțiunile! Dacă avem infracțiuni speciale la regimul unor activități, nu le mai putem încadra și la infracțiuni de neglijență în serviciu”.

Întrebată dacă se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să promulge fără rezerve modificările aduse CP, eurodeputata a răspuns: „Nu m-aștept la nimic de la președintele Iohannis. Aștept în schimb o dezbatere în Parlament cu privire la Codul Penal și la infracțiunile prevăzute acolo, pentru că, din păcate, România are circa 1.000 de incriminări de fapte penale și asta spune foarte mult. Foarte multe lucruri se pot preveni, foarte multe lucruri se pot trece în civil (în domeniul dreptului civil – n.r.). Ceea ce mă interesează în mod deosebit este să recuperez prejudiciile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *