Skip to content
Politică

Norica Nicolai desființează temele anunțate de Iohannis pentru referendum: MOTIVELE pentru care sunt în dezacord cu prevederile constituționale

psnews.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai. Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

DETALII AICI: Klaus Iohannis, precizări esențiale privind organizarea referendumului din 26 mai: care vor fi cele două teme

În replică, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, joi, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro a desființat cele două teme propuse de președintele Klaus Iohannis.

Concret: potrivit europarlamentarului, întrebarea ce vizează interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, știrbește atributul Guvernului ce permite adoptarea de OUG în condițiile prevăzute de lege. Totodată, Norica Nicolai atrage atenția că interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție conduce și la modificarea Codului Penal și introduce chiar o discriminare.

”Statul de drept înseamnă, în primul rând, respectarea normelor constituționale și cu privire la referendum. Ca atare, în raport cu prevederile Constituției României, în opinia mea, consultarea pe aceste două teme este inadmisibilă, din următoarele motive:

prima întrebare, care vizează interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, știrbește atributul Guvernului prevăzut în art. 108 și în următoarele din Constituție, care permite Guvernului adoptarea de OUG în condițiile prevăzute de lege și nu exclude, din competența Guvernului, adoptarea acestui tip de OUG.

Această întrebare conduce și la modificarea Codului Penal și introduce o discriminare cu privire la persoanele care ar putea fi eligibile pentru a beneficia de amnistie și grațiere pentru această infracțiune”, a declarat Norica Nicolai pentru PSnews.ro

Referitor la cea de-a doua temă propusă de Klaus Iohannis, europarlamentarul ALDE și nr 1 pe lista partidului la alegerile europarlamentare din acest an, a atras atenția că ”a introduce o modificare în acest sens, înseamnă o formulă de revizuire a Constituției”. Totodată, Norica a subliniat că în art 115 din Constituție ”spune foarte clar care sunt titluarii sesizării CCR”.

”Cu privire la cea de a doua întrebare, organizarea judiciară, infracțiunile și pedepsele sunt atribuții exclusive Guvernului. Și în această situație sunt știrbite aceste atribuții, iar în ceea ce privește dreptul altor autorități precum CSM sau Înalta Curte, de a sesiza CCR, categoric nu poate fi primită această interpretare pentru că în Constituție, la art 115, spune foarte clar care sunt titluarii sesizării CCR.

A introduce o modificare în acest sens, înseamnă o formulă de revizuire a Constituției. Referendumul  de revizuire a Constituiei este total diferit, ca procedură, de referendumul de consultare pe probleme de interes național. În opinia mea, CCR, prin două decizii. 70/1999 – care spune că nu este admis referendumul de modificare a Constituției și președintele nu are dreptul să propună un astfel de tip de referendum. Iar a doua decizie prin care Curtea s-a pronunțat 799/2011 spune clar că nu trebuie acceptate ca fiind probleme de interes național cele care ar putea fi adoptate prin exprimarea voinței poporului și ar impune revizuirea Constituției. Atunci am avea o dublă consultare a poporului pentru că după Constituție, aprobarea modificărilor la Constituție trebuie validate din nou printr-un alt referendum.

În aceste condiții, în opinia mea, întrebările propuse de președinte sunt în dezacord cu prevederile constituționale și urmează că în procedura parlamentară, CCR să se pronunțe asupra lor”, a declarat europarlamentarul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *