Skip to content
Politică

Norica Nicolai, despre raportul MCV: Excesiv, absolut politizat și de neaplicat în legislația din România EXCLUSIV

psnews.ro

Comisia Europeană a prezentat marți raportul MCV, având opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

Potrivit Comisiei Europene, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii. Prin urmare, în raportul publicat astăzi sunt formulate opt recomandări suplimentare menite să remedieze situaţia actuală. În acest sens, va fi necesar ca instituţiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi de lupta împotriva corupţiei, să recunoască rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie şi să redea statului capacitatea de a acţiona, prin pârghiile sale de control şi echilibru, atunci când există riscul unei involuţii.

În acest sens, redacția PSnews.ro a luat legătura cu europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai pentru a trasa unele concluzii cu privire la raportul MCV și cele 8 recomandări suplimentare ale Comisiei Europene pentru România.

Astfel. europarlamentarul ALDE este de părere că raportul MCV atentează asupra statului de drept în România, calificând decizia de „a lua din competența ministrului justiției propunerile pentru procurori„ drept „o încălcare gravă a Constituției noastre„.

„Nu, pentru că dacă vorbim din punct de vedere al suportului juridic al acestui raport, recomandările actuale au depășit foarte mult cadrul instituțional. A impune permanent constituționalități este în afara cadrului juridic admis între UE și România. În plus, acest raport, prin recomandările finale este defapt un atentat explicit la statul de drept în România pentru că în orice stat european, statul de drept este analizat în raport de prevederile Constituțiilor interne. Ori a ne cere să nu respectăm deciziile CCR și implicit Constituția României pentru că a lua din competența ministrului justiției propunerile pentru procurori este o încălcare gravă a Constituției noastre este excesiv și contrar Tratatului pentru că domeniul justiției este un domeniu de subsidiaritate. Noi suntem în acest moment într-o zonă de cooperare consolidată, dar care nu poate afecta în niciun mod dreptul unui stat suveran de a avea propriile opțiuni cu privire la arhitectura instituțională a sistemului de justiție. Deci este absolut excesiv, absolut politizat și de neaplicat în legislația internă din România”, a declarat europarlamentarul.

Chestionată în legătura cu informarea conform căreia CCR a decis din 2012 obligativitatea implementării oricărui raport MCV, Norica Nicolai a spus că „nu știu despre aceste informări, nu știu să existe o decizie a CCR cu privire la obligativitatea acestor rapoarte și cred că a interpreta așa este fundamental greșit pentru că obligativitatea implementării acordurilor internaționale este prevăzută în Constituție, dar cu privire la acordurile acordurile internaționale, nu cu privire la Acquis-ul european, România fiind stat membru. Acest raport nu face parte din Acquis -ul european nici din ceea ce se cheamă directivă și regulament care sunt obligatoriu a fi implementate în România. Orice speculație pe această chestiune este total nefondată„ a declarat în exclusivitate pentru PSnews.ro europarlamentarul Norica Nicolai.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), impus României şi Bulgariei, monitorizează progresele înregistrate de cele două state membre UE în cadrul unor reforme judiciare şi în lupta împotriva corupţiei. Sofia şi Bucureştiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o condiţie prealabilă aderării lor la UE, pe 1 ianuarie 2007.

 

1 comentariu la “Norica Nicolai, despre raportul MCV: Excesiv, absolut politizat și de neaplicat în legislația din România EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *