Skip to content
Politică Video

Norica Nicolai, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai.

În cadrul interviului acordat PSnews.ro, Norica Nicolai a dezvăluit cum se vede de la Bruxelles activitatea Guvernului tehnocrat, fiind de părere că nu se vede niciun fel de determinare sau viziune, ci se vede în schimb o lipsă de atitudine.

Totodată, europarlamentarul ALDE a vorbit despre presiunile DNA-ului, dar și despre problema bebelușilor, în contextul gafelor făcute de miniștrii Guvernului Cioloș.

Citește și: Norica Nicolai pune la colț tehnocrația: „Niște oameni care așteaptă…” EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, Norica Nicolai a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre o posibilă legătură între Partidul Național Liberal (PNL) și președintele Klaus Iohannis, declarând că „PNL-ul n-a înțeles că a fost doar vehiculul care l-a adus pe Klaus Iohannis la putere”.

Totodată, în ceea ce privește promisiunea președintelui legată de Cătălin Predoiu și ajungerea sa în fruntea Guvernului, Norica Nicolai este de părere că „Predoiu este istorie în momentul de față în opțiunea de premier”.

De asemenea, europarlamentarul ALDE a comentat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, declarația controversată a președintelui în scandalul trustului Intact – ANAF.

Citește și: Norica Nicolai, scenariu greu pentru PNL. Despre promisiunile lui Iohannis: „Cătălin Predoiu e istorie” EXCLUSIV (VIDEO)

În ceea ce privesc alegerile, Norica Nicolai a vorbit despre cele două momente electorale din 2016 și despre incapacitatea partidelor politice de a-și identifica liderii, declarând că „Din păcate partidele nu mai au candidați”.

Totodată, potrivit europarlamentarului, partidele se află într-o „criza majoră de leadership”, principala cauză fiind nerespectarea relației la nivel intern.

În același context, Norica Nicolai a mai vorbit și despre un posibil dezinteres al politicienilor pentru funcția de primar și riscurile pe care aceasta funcție le presupune, susținând că: „În continuare va rămâne un interes să ajungi primar pentru că bugetele locale sunt atractive”.

Citește și: Alegeri 2016. Norica Nicolai trage un semnal de alarmă: „E o criză majoră” EXCLUSIV (VIDEO)

Tot în cadrul interviului acordat PSnews.ro, Norica Nicolai a declarat că PSD-ul are prima șansă la alegerile locale din această vară. În acest context, europarlamentarul ALDE a declarat că președintele PSD, Liviu Dragnea, își va consolida postul de lider, „dacă apucă să conducă partidul până la locale”.

Totodată, Norica Nicolai a declarat că „într-o perioadă de patru ani ALDE poate deveni primul partid al României”.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul ALDE a vorbit despre criza refugiaților și a comentat ipoteza potrivit căreia România ar putea deveni o țară gazdă mult mai „ospitalieră” decât este astăzi. Totodată, Norica Nicolai a răspuns la o întrebare cheie: Dezideratul României de a deveni țară Schengen mai poate fi luat în calcul în contextul actual?

Dan Bucura: Bună ziua, doamna Norica Nicolai. Bine ați revenit în studioul nostru, la PSnews.

Norica Nicolai: Bine v-am găsit.

Dan Bucura: Noi am dorit să structurăm interviul de astăzi pe trei teme mari – Guvernul, așa cum se vede inclusiv de la Bruxelles, acolo unde dvs. petreceți mult timp, în forma aceasta a lui tehnocrată. După aceea poate un pic de politică mioritică, mai ales pe zona de dreapta de un proveniți dvs. și bineînțeles politica externă – chestiuni care până la urmă ne afectează. Revenind la prima – v-aș întreba direct – cum se vede prin prisma dvs. activitatea acestui Guvern tehnocrat?Să spunem că a trecut perioada de miere, de liniște pentru Guvern și putem să-i facem o radiografie, să-i spunem așa.

Norica Nicolai: Cu excepția premierului Cioloș și a celor doi miniștrii – de Afaceri Externe și Apărare, care au un geam vizibil îi obligă fișa postului să fie vizibili, nimic nu se vede. Se mai văd miniștrii care fac declarații interesante și pun ghilimele pe cuvântul interesante, nu se vede niciun fel de determinare, niciun fel de viziune, fără atitudine … niște oameni care așteaptă oameni care așteaptă să se întoarcă de la Bruxelles să își plătească creditele dintr-un salariu mai bun și în rest … nimic pentru România.

Dan Bucura: Interesantă chestiunea aceasta pe care ați atins-o cu plecatul de la Bruxelles. Oamenii, nu numai membrii Guvernului, dar mai sunt personaje care au plecat de la Bruxelles de la niște salarii mult mai bune decât ce ai putea găsi în România și s-au întors aici. Cum explicați chestiunea asta, mai ales că dvs. sunteți implicată în fenomen?

Norica Nicolai: Vedeți, în România tentația politicii e permanentă, e prezentă. Foarte mulți înjură politica pe la colțuri sau direct unii, dar ar intra în locul, în casa pe care o înjură și foarte mulți au acceptat ideea asta, de a renunța la niște salarii de câteva mii de euro pe lună, pentru a veni la câteva sute la București, salarii, și probabil pentru a nu face nimic, însă eticheta de secretar de stat, de ministru, de șef de cabinet e important în CV și cred că asta poate să îi ajute sau speră ei să îi ajute într-o perspectivă pentru a obține posturi mai bune, nu periferice așa cum mulți dintre ei le au astăzi.

Dan Bucura: Înțeleg. Ziceați de Guvern. Bun, vizibilitate mică sau aproape deloc

Norica Nicolai: Determinare deloc, performanță nu văd, nu văd o idee solidă care să fie pusă în practică

Dan Bucura: Credeți că ar fi cazul unei moțiuni până la urmă, dacă vorbim de un Guvern slab?

Norica Nicolai: Sigur, dacă ai clasă politică. Dar cum n-ai, ai niște partide care se străduiesc să supraviețuiască între presiunile interne din preajma alegerilor și presiunile DNA-ului, nu cred că vom avea o moțiune până în toamnă, când un partid sau altul speră să preia conducerea în această țară. Deși nu sunt foarte sigură că vor reuși – să aibă majorități semnificative care să le permită să facă un Guvern.

Dan Bucura: Ați vorbit de presiunile acestea ale DNA-ului și îmi amintesc că nu cred că au trecut vreo două săptămâni de când senatorii de la PSD, de exemplu, au avut o întâlnire, să-i spunem informală cu ministrul Justiției și au apărut unele stenograme în care unii membri îi spuneau mai direct sau cu perdea doamnei ministru, vorbeau despre exact această, să-i spunem, prigoană pe care DNA o face asupra aleșilor. Bine, oamenii aceia vorbeau de PSD, că de acolo veneau. Simțiți, așa ca percepție, că justiția face oarecum presiuni sau exagerează în ceea ce privește zona politică?

Norica Nicolai: Politica penală europeană este marcată de principiul respectării drepturilor omului și libertăților. Dacă am respecta strict aceste valori în administrarea justiției din România, n-ar trebui să avem atâtea solicitări de arestare preventivă. Pentru că libertatea e regulă, încarcerarea este excepția și faptul că aveem în permanență aceste cereri, mie îmi spune că ne gândim mai mult la rezonanța mediatică a administrării justiției. Ne interesează să împrăștiem un pic de teamă, de spaimă, de teroare dacă vreți, desi uneori poate e prea mult, și mai puțin să administrăm corect justiția. Dacă n-am fi așa, n-aș înțelege de ce oamenii care au fost arestați, perioade unii îndelungate, au stat după aceea în tot felul de administrare de probe și sunt astăzi în libertate. Asta înseamnă că n-au reprezentat pericolul social pe care îl reclamă în Codul penal și care îi obligă în instanță să aresteze, ci doar probabil au fost modele, iarăși pun ghilimele, pentru a arăta altora că se poate și privarea de libertate dacă vor unii. Eu zic că nu cred că în momentul de față acest Parlament este capabil să facă o moțiune simplă. Cu una de cenzură am dubii totale.

Dan Bucura: Și totuși, mă întorc la povestea aceasta cu gafele miniștrilor, sau dacă nu chiar gafe, lipsa aceasta de implicare. Am avut recent în România povestea aceasta cu bebelușii care a creat foarte multe emoții. Și un ministru al Sănătății care dacă nu a gafat, cel puțin n-a fost atât de prompt cum se așteptau românii, cum se aștepta opinia publică. Ăsta nu este oare un motiv de depunere a unei moțiuni împotriva ministrului?

Norica Nicolai: Situația după părerea mea este mult mai gravă pentru că văd că situația continuă, se perpetuează, apar din ce în ce mai multe cazuri și tot felul de ipoteze care mai de care mai fanteziste, șocante. Domnul ministru se comportă ca șefa de la registratură. În fiecare zi aproape se duce să vadă care mai este starea copiilor și raportează public, dar capacitatea de a impune niște măsuri care să atenueze fenomenul, sau măcar să ne facă să știm de unde vine, care e cauza, nu am văzut-o la domnul ministru. În alte condiții, și pentru mai puțin s-au făcut moțiuni simple împotriva miniștrilor. În momentul de față cred că nici PSD-ul, nici PNL-ul nu au acest curaj.

Dan Bucura: Deci e vorba de teamă din punctul dvs. de vedere. 

Norica Nicolai: Da, este vorba de teamă de a destabiliza puțin această opțiune sau vâltoare tehnocrată pe care cineva a impus-o în România.

Dan Bucura: Am înțeles. Tot din punct de vedere al așteptărilor față de Guvern, din punct de vedere al politicienilor, este această chestiune a alegerilor electorale. Au nemulțumit pe foarte mulți ideea, cel puțin la locale, mergerii pe un singur tur la alegerea finală și cel puțin din zona de dreapta din care proveniți dvs., au fost semnale că sunt nemulțumiri dar nimeni nu a acționat, toată lumea a așteptat ca Guvernul prin Dacian Cioloș să modifice ceva. Însă, Guvernul ar fi trebuit să facă mai mult în sensul acesta sau tot politicienii…

Norica Nicolai: Guvernul nu trebuie să facă nimic în sensul acesta pentru că legea electorală a fost rezultată conducerilor dintre partidele politice. Așa au negociat, au convenit această soluție electorală probabil ambele partide mari PNL-ul și PSD-ul, în momentul în care cineva are probleme care sunt susținute de sondaje de opinie defavorbile și încearcă să schimbe regula jocului, face o greșeală strategică în abordarea politică. Asta, în opinia mea, tipul ăsta de discurs a vulnerabilizat foarte tare PNL-ul. Au dovedit că nu sunt în stare să intre într-o bătălie cu forte care să le și permită să câștige și atunci vor să schimbe regula jocului pentru a încerca în altă formula aceea cu două tururi de scrutin, să mai câștige ceva. Probabil că au pierdut mai mult decât și-au imaginat pentru că românii în general iubesc învingătorii. Plâng pe umărul învinsului dar nu îi ține mult. Îi ține o zi-două, și după aceea se gândesc că ce e slab nu merită compasiunea lor, n-avem tipul ăsta de solidaritate cu cel slab, ci cu cel puternic. Așa suntem construiți. Nu … trebuie procedat corect, că a promova o ordonanță nici nu era constitutional de făcut chestiunea asta și aștept ca rezultatele alegerilor să demonstreze dacă există o forță politică în România capabilă să coaguleze electoratul. Deși, eu sunt absolut convinsă că la lehamitea care există în ceea ce privește partidele, s-ar putea mulți independenți să fie soluțiile. Vor fi și ei o speranță, ca și Guvernul tehnocrat.

Dan Bucura: Ați vorbit de PNL și mă gândeam dacă, așa cum vedeți dvs. în momentul de față, PNL-ul se mai poate baza, sub o formă sau alta, pe președintele Klaus Iohannis, chiar dacă președintele odată ajuns acolo, așa cum spune și Constituția teoretic nu mai face politică, noi am văzut modelul Traian Băsescu și nu numai, când președintele se poate transforma într-un motor, poate nu neapărat electoral dar să dea anumite semnale pentru partid și mai mult, până la urmă, dacă PNL-ul poate aștepta de la Klaus Iohannis să-l bage efectiv la guvernare, așa cum cred că spera.

Norica Nicolai: PNL-ul ar face cea mai mare greșeală dacă ar aștepta tipul ăsta de atitudine. PNL-ul n-a înțeles că a fost doar vehiculul care l-a adus pe Klaus Iohannis la putere, i s-a mulțumit și aici au rămas toate lucrurile pentru că dacă președintele vroia să promoveze partidul care l-a susținut ar fi făcut-o după căderea Guvernului Ponta. Avea atunci o soluție politică, însă președintele n-a venit să facă asta, nu știu din ce rațiuni. Că a fost proiectul, strategia, cine au fost sfetnicii președintelui în toată povestea asta, dar cred că PNL-ul nu are niciun fel de legătură cu Klaus Iohannis în momentul de față. În acest mandat, și probabil este și singurul, va juca rolul unui altfel de președinte, mediator, un președinte care nu favorizează pe nimeni, deci nu va face politică partizană.

Dan Bucura: Interesant că președintele a făcut totuși publică o promisiune legată de Cătălin Predoiu și ajungerea sa în fruntea Guvernului. Credeți că și-o va mai ține, într-o formă sau alta, la un moment dat?

Norica Nicolai: Nu, nu și-o va putea ține pentru că nu și-a ținut-o. Ar fi putut să-l nominalizeze pe Cătălin Predoiu premier atunci când Victor Ponta a plecat. Și atunci era o promisiune onorată. E o promisiune veche, situația s-a schimbat în momentul de față și președintele va ieși și va spune, în momentul în care vom avea niște rezultate care să ne permită să adunăm și să vedem dacă avem o majoritate, ne va spune că respecta voința poporului, deci Cătălin Predoiu cred că este istorie în momentul de față în opțiunea de premier.

Dan Bucura: Dacă tot suntem la subiectul Cotroceni, v-aș mai cere părerea cu privire la alt aspect, o altă reacție a președintelui, de ce întrebarea a născut controverse. Implicarea sa declarativă în scandalul trustului Intact versus ANAF. Cum vedeți reacția aceea – ca o normalitate sau ca o chestiune ușor deplasată?

Norica Nicolai: După părerea mea a fost normal în condițiile în care președintele să fi știut că ANAF-ul nu putea să treacă la executări pentru că era o decizie a Curții Constituționale din decembrie anul trecut care nu permitea executarea silită a nimănui, în afara unei sentințe judecătorești, care să consființească aceasta executare. Or, ea nu a existat. ANAF-ul a avut cândva în competență chestiunea asta dar din păcate în afara limitelor Constituției. Și ca atare, președintele a reacționat, n-are importanță că e Antena 3, putea să fie oricare alt post de televiziune sau de radio…

Dan Bucura: Mai sunt și alte televiziuni cu probleme…

Norica Nicolai: Sigur. Dar acelea sunt protejate. Acelea nu sunt executate. Și președintele a reacționat normal, pentru că și-a dat seama că o televiziune cu probleme financiare este o televiziune vulnerabilă. Nu mai poate asigura neapărat un echilibru, o echidistanță în prezentarea unei realități. Riscă să facă partizane, ori chestiunea asta în informare nu e de bun augur. Presa are, totuși, nevoie să fie obiectivă. Și obiectivitatea nu prea există atunci când ești constrâns de sponsori sau de stat care te execută sau nu te execută. Unii au folosit această reacție a lui Klaus Iohannis, dar eu am luat-o ca pe una aproape personală. Cred că președintele se gândea aproape la el. Ce s-ar fi întâmplat dacă trecea, și în ceea ce îl privește, la executare, direct cu acea casă pe care o are la Sibiu. Eu zic că lucrurile nu se vor normaliza, nici în raport cu declarațiile domnului președinte, nici în raport cu ce va face Guvernul. Se vor normaliza în raport de voința populară dacă vreți, în funcție de câte străzi o să avem, și vom avea foarte multe străzi. Sute, zeci de mii de oameni vor demonstra, vor solicita ceva, dar ele nu vor impune Guvernul aceste străzi. Doar o stradă a impus Guvernul. Și ca atare cred că situația în toată această perioadă până la finalul anului, și în contextul mai larg – european și geo-politic regional – va rămâne în aceiași parametri.

Dan Bucura: Da, o să avem un an interesant la fel cum o să fie 2016 un an interesant pentru români pentru că au de trecut două momente electorale. Primul, acesta al localelor, este unul atipic, cel puțin până acum așa cum se derulează campaniile electorale. Cum vi se pare faptul că, iată, mai avem foarte, foarte puțin și cel puțin la București și nu numai, și în alte orașe importante, încă nu știm numele candidaților? Românii nu știu cu ce ofertă politică vin partidele politice mari, importante.

Norica Nicolai: Pentru că din păcate partidele nu mai au candidați. Nu mai au lideri pe care să-i impună, e o criză majoră de leadership și asta pentru că în partide nu s-a respectat deloc relația internă. La PNL doamna Gorghiu nu a avut șansa de a fi aleasă într-un Congres ca să o legitimeze să reprezinte voința unui partid, domnul Dragnea a candidat … singur, ceilalți care s-au înscris în competiție nu au apucat să mai fie și competitori și în momentul în care ai lideri cu mari probleme în ceea ce privește legitimarea lor și încrederea, ai și probleme în ceea ce privește partidul. Oamenii te taxează când ești numit, când reprezinți într-un partid politic voința cuiva, dar toată lumea știe asta. Și nu te respectă, nu te ascultă, mai ales că știu că nici nu prea ești de ascultat și de respectat.

Dan Bucura: Oare nu vor politicienii să candideze nici din prisma faptului că nu mai e un interes, nu mai e mare scofală, să zicem așa cum ar zice românul, să ajungi primar?

Norica Nicolai: Eu cred că în continuare va rămâne un interes să ajungi primar pentru că bugetele locale sunt atractive. Acum, sigur, sunt constrânși de o anumită situație.

Dan Bucura: Și riscurile sunt mari.

Norica Nicolai: Riscurile le văd, dar riscurile vin după șapte-opt ani și riscurile nu prea le aduc foarte mari probleme, doar cele care țin de libertate. Marea problemă a multora este returnarea prejudiciilor. Nimeni nu face asta și atunci se gândesc într-o opțiune pragmatică – cât pierzi și cât câștigi dacă încalci legea? Dacă câștigi cinci milioane de euro și nu ți le ia nimeni, stai un an și ceva în penitenciar, mai scrii 3,4 cărți și stai mai puțin, și uite, în condițiile astea, lumea se gândește cum să își asigure viitorul. Și mulți o vor face. Inclusiv cu această determinare.

Dan Bucura: Și atunci înseamnă că oferta partidelor nu este stabilită datorită acestui lucru ci pur și simplu pentru că nu reușesc să-și identifice lideri sau oameni capabili în atât timp.

Norica Nicolai: Nu și în continuare deciziile nu se iau în raport de performanță a unor indivizi, ci din grupul de interese din care provin, de gașca … de curtea președintelui partidului sau județean … toate astea sunt criterii care le vor crea probleme la ambele partide.

Dan Bucura: Ați atins un pic mai devreme problema PNL-ului  și a cel puțin unui dintre liderii săi, doamna Alina Gorghiu. Este într-adevăr at că iarăși, ca fenomen, faptul că un partid politic și unul dintre cele importante pe scena politică  are o conducere bicefală, românii nu s-au mai întâlnit cu așa ofertă, să spunem. Cât credeți că mai poate ține această variantă, mai poate ea funcționa, poate fi un model?

Norica Nicolai: Până în vară cînd rezultatele la alegerile locale vor demonstra că PNL va pierde și atunci cel care va avea inițiativa în această formulă va fi Partidul Democrat. Atunci se va cere probabil un Congres, doamna Gorghiu va pleca și se va desăvârși minunat uniri dintre PNL și PDL cu un lider PDL în frunte. Nu sunt sigură că va fi domnul Blaga pentru că dreapta va trebui să treacă iarăși printr-un  proces de coeziune și o coeziune a dreptei înseamnă și PMP-ul în interior, eventual și doamna Macovei. Deci s-ar putea să intrăm în alegerile din toamnă, în alegerile parlamentare, cu o dreaptă puternică și unită. Este stilul lui Traian Băsescu atunci când știe că are probleme, genereză mari coaliții. Așa a făcut și cu Dreptate și Adevăr. Avea 6-7% PD-ul în momentul 2004, și dintr-un laborator a ieșit acea celebră alianță Dreptate și adevăr care a și câștigat alegerile sau nu le-a câștigat, asta este altă discuție.

Dan Bucura: Și scenariul dumneavoastră înțeleg că fuziune PNL-ului ar începe de fapt cu o rupere pentru că sigur vor exista și nemulțumiți care nu vor accepta să fie trecuți sub umbrela PDL-ului vechi.

Norica Nicolai: Cu siguranță. Foarte mulți vor pleca. Așa cum cunosc eu PNL-ul, foarte mulți vor pleca, vor realiza că nu mai e locul lor acolo. Mulți au sperat cu ușurință că vor reuși să promoveze idei și valori liberale. Nu le văd și nici cei care au sperat nu-i prea văd. În opinia mea, ultimul partid istoric care asigura cât de cât o continuitate a democrației în Româia va dispărea cu ocazia împlinirii acestei fuziuni. Acum se zbate să mai trăiască. Nu are cine să îl ajute să mai trăiască.

Dan Bucura: Ce alternative ar avea cei care vor fi nemulțumiți de rămânerea sub varianta PDL-ului?

Norica Nicolai:  Fără îndoială, foarte mulți dintre ei vor avea alternativa ALDE. Călin Popescu Tăriceanu coagulează, a rămas un liberal autentic, oamenii  își dau seamă că numai el întruchipează un spirit liberal și atunci foarte mulți vor opta și instituțional să fie membri ai ALDE.

Dan Bucura: De partea cealaltă dumneavoastră vedeți PSD-ul câștigătorul alegerilor locale din această vară.

Norica Nicolai: Neavând competitori serioși, are prima șansă, pentru că este un partid mare.

Dan Bucura: Și asta înseamnă că și Liviu Dragnea își va consolida postul de lider, mai ales câștigând localele.

Norica Nicolai: Sigur, domnul Dragnea dacă apucă să conducă partidul până la locale pentru că, să nu uităm, mai e o sentință de dat până la alegerile locale, atunci cu siguranță își va consolida poziția de lider. Dacă nu, probabil că succesorul și atunci riscă o bătălie în partid pentru că din ce se aude în piața zvonurilor politice se doresc mai mulți succesori acolo. Sunt câțiva lideri pe care PSD-ul i-ar putea avea și  ar putea fi competitori puternici, însă nu știu dacă vor fi și opțiunea membrilor de partid. Așa că are prima șansă PSD-ul cu condiția să rămână PSD.

Dan Bucura: Bun. Dar în varianta în care, să spunem, condamnarea pentru Liviu Dragnea va fi la mijloc în sensul uneia tot cu suspendare, credeți că PSD-ul va încerca să îl martirizeze și își va încălca statului, lăsându-l în continuare la conducere pe Liviu Dragnea condamant, fie chiar și cu suspendare?

Norica Nicolai: Nu m-ar mira să se întâmple lucrul acesta, dar cu siguranță va fi o vulnerabilitate pentru PSD pentru că îmi dau seama ce va spune toată propaganda dreptei: cea liberală, cea băsistă, a cui o mai fi, a doamnei Macovei și a altora, mă rog, dacă doamna Macovei va mai exista ca structură politică în actualul context. Toată lumea va vorbi despre integritatea domnului Dragnea. Nu știu cât va influența acest tip de discurs în mediul rural, cel puțin, unde chestiunile astea nu prea interesează alegătorul, dar în mediul urban s-ar putea să aibă influență.

Dan Bucura: Înainte să părăsim zona mioritică  ați vorbit de formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu și de posibilitatea ca ea să mai coaguleze după alegerile locale acele zone ale nemulțumiților, acele formațiuni. Asta înseamnă că se va întări. Îl vedeți ca un partid care ar putea fi ca o alternativă la ceva, să câștige suficient de mult încrederea românilor încît să intre în Parlament?

Norica Nicolai: Dacă, și eu sunt convinsă că va intra în Parlament, într-o perioadă de patru ani poate deveni primul partid al României. Bine manageriat, cu o abordare democratică în interior, cu un alt tip de discurs, cu o trezire la realitatea pentru că partidele poltice românești nu au niciun fel de aplecare spre ceea ce se întîmplă acum. Nu caută și nu vor să găsească explicații. Nu ne vorbesc despre cum va arăta societatea noastră în viitor pentru că nu pot, nu sunt capabile să o facă, sunt blocate într-un proiect de tipul „Să facem totul, tovarăși, și vă promitem trei lucruri pe care cu siguranță nu le vom face niciodată în patru ani. Dar noi încercăm.”

Dan Bucura: Să ne mutăm puțin atenția și la ce se întâmplă și la vecinii noștri, romînii sunt destul de atenți la povestea aceasta cu refugiații și la faptul că la un anumit moment România ar putea deveni o țară gazdă mult mai „ospitalieră” decât este astăzi. Credeți că scenariul acesta se va putea întâmpla în sensul că de la câteva sute la cîteva mii cum am ajuns acum să primim să ajungem ca pe teritoriul României să se întâmple ce se întâmplă în Germania sau ce se întâmplă în Franța?

Norica Nicolai: Vedeți, riscul acesta există în opinia mea, pentru că și evoluția evenimentelor din Siria și, mai ales, din Libia, care va fi în curând un teatru de război, va antrena fluxuri migratoare din rațiuni umanitare, nu economice. Însă fluxurile migratoare din rațiuni economice, cele care vin dintre Pakistan, Afgnistan și alte spații din centrul Asiei, s-ar putea să se întărească și ele. Dacă își vor schimba ruta de intrare în Europa spre Marea Neagră, atunci cu siguranță, România având zid la intrarea în Europa cu Ungaria, nicio posibilitate să acceseze Serbia, riscă să aibă un flux migrator semnificativ. Nu știu dacă se va accentua sau se va tempera, marea majoritate a analiștilor spun de o accentuare a fluxurilor migratoare a acestui an, și atunci politicienii de la București și, în general, românii, se vor confrunta cu probleme. Dar cred că este și un grand de ridicare a alertei publice. Am văzut foate multe imagini din taberele de refugiați, atitudini care îi pun pe foarte mulți dintre ei sub semnul întrebării. Lumea vorbește despre infiltrarea unor rețele teroriste în Europa odată cu venirea acestui flux migrator, dar lumea uită că de fapt atentatele europene, în special cele de la Paris, sunt făcute de cetățeni europeni. Deci această problemă rămâne, incapacitatea statelor de a reacționa la riscul de radicalizare teroristă. Foarte puțini se intreabă de ce s-a ajuns aici, încearcă să găsească și soluții, și atunci vom trăi așa într-un fel de improvizat încă o perioadă de 1-2 ani până Europa se va trezi.

Dan Bucura: Bun, dar există totuși și lucruri negative care au venit odată cu refugiații vizibile, mă refer la ce s-a întâmplat în Germania în perioada Sărbătorilor…

Norica Nicolai: Corect, întotdeauna există aceste lucruri negative. Riscăm să ne confruntăm cu ele și noi, dar probabil în acest an dacă fluxul migrator va fi semnificativ în spațiul Mării Negre.

Dan Bucura: Pe seama emigranților, politicienii din afară, din Vest, au pierdut sau au câștigat voturi. Un caz concret este cel al Angelei Merkel, despre care se spune că are o popularitate în scădere. Asta mă gândesc dacă nu se poate cumva transfera și în România în sensul în care, și la noi, politicienii să crească sau să scadă în funcție de ce reacție au, fie la partenerii de la Bruxelles, fie la luările de poziție de aici.

Norica Nicolai: Când nu ai o viziune despre mersul lucrurilor într-un spațiu atunci apelezi la populism. El face carieră pentru că dacă le spui tot timpul oamenilor ce vor să audă, atunci fires te vor și accepta.

Dan Bucura: S-a întâmplat cu primarul Romei, a câștigat mandatul spuându-le italienilor că românii sunt răi.

Norica Nicolai: Absolut. Domnul Băsescu exersează acest tip de discurs, nu știu cîte procente îi va aduce, probabil 5-6 procente, dar dacă sunt politicieni responsabili trebuie să se gândească ce vor. Mai vor această Uniune Europeană sau vor să ne întoarecem în formula statului național? Fără  foarte multe beneficii de pe urma acestor ani de Uniune Europeană pentru că nici nu am reușit să accesăm ceva semnificativ, economic vorbesc, ca să putem spune că sunt câțiva ani în care lucrurile au mers bine. Dacă vrem în continuare în Uniunea Europeană și, după părerea mea, nu avem nicio șansă pentru că altfel ne vom întoarce la o Europă feudală, fără prea multe șanse de succes într-o lume globalizată, atunci trebuie să gîndim foarte bine discursul. Problema este cât îi interesează pe politicieni să facă asta, pentru că pe ei îi interesează mai degrabă votul imediat care le aduce poziții li o eventuală putere.

Dan Bucura: Și totuși, înainte de a abandona de tot chestiunea cu refugiații, îmi amintesc că primul care a avut o reacție și chiar intereseantă în ceea ce privește fermitatea țării noastre față de acest subiect  a fost președintele Iohannis, care a spus că refuzăm cota obligatorie. Am ajuns până la urmă să luăm și cota obligatorie și perspectiva e sumbră în continuare. De ce credeți că a fost schimbarea aceasta de abordare, până la urmă?

Norica Nicolai: Probabil și presiunea unor lideri europeni, nu știu dacă a doamnei Mekel sau a altora, dar și dorința președintelui de a nu ieși din corul care susține acest proiect în Uniunea Europeană, de a menține cât de cât o anumită coeziune. Însă Uniunea Europeană primește lovituri permanent, inclusiv de la șefii de stat și de guvern, pentru că acceptarea acestui acord cu Marea Britanie, un acord ipotetic pentru că este sub condiția rezultatelor de la referendum, a însemnat o foarte mare încetare pentru liderii europeni. Au făcut-o pe spatele popoarelor lor, în dorința de a-și menține cît de cît un anumit tip de popularitate. Asta s-ar putea să îi coste pe foarte mulți dintre ei, pentru că mișcările de tip extreist, fie stânga, fie dreapta, sunt destul de puternice în momentul de față.

Dan Bucura: Credeți că dezideratul României de a deveni țară Schengen mai poate fi luat în calcul în contextul actual? Mai este, până la urmă, o miză pentru noi să intrăm în ceva ce se are că se destramă?

Norica Nicolai: Ar fi o miză, și pentru Uniunea Europeană era o miză inteligentă să primească în momentul acesta România și Bulgaria și să lase orgoliile politice la o parte. Nu a făcut-o, dar nici noi nu am știut să speculăm momentul. Dacă Marea Britanie argumentează că ea nu dorește migranți pentru că ea nu e țară membră Schengen, România și Bulgaria ar fi trebuit să facă același lucru, arătându-le liderilor europeni că problema majoră a Europei e generată de interesele lor politice. Schengen fiind un acord tehnic, fără niciun fel de implicare politică, ar fi trebuit să fim de cațiva ani acolo. Și sigur ar fi trebuit să răspundem altfel la solicitările Uniunii Europene. Dar în măsura în care mă sfidați cu argumente politice care țin de corupție pe de-o parte, și de interesele tale economice, pe de altă parte, pentru că ele există, probabil unii vor aeroporturi, porturi pentru companiile lor, e important să câștigi banul la Rotterdam, să îți intre în Olanda și șă nu îți intre la Constanța, pentru că ar mai face și ceva românii cu o parte din acești bani și atunci, în aceste condiții, dacă joci așa, mai târziu, jocul asta e de  sumă nulă, plătești.

Dan Bucura: E clar că nu știm să negociem, nu știm să punem problema în relația cu partenerii. Lucrul acesta se vede și în speța de la Est. Noi suntem o țară NATO. Avem în momentul de față o problemă strategică prin conflictul, chiar dacă nu atât de vizibil, dar totuși existent, dintre NATO și Rusia. NATO își mobilizează în momentul de față militar, strategic trupe aici. Nu ar fi putut fi pentru România un moment bun, tot de negociat în sensul că avem o bază la Deveselu, avem la Constanța iarăși o mobilizare de forțe, măcar să primim și noi ceva, cum zice românul, să simțim că ne-a ieșit bine?

Norica Nicolai: Da, probabil că o să avem în continuare nevoie de creșterea procentului din buget pentru înarmare și probabil că o să primim o solicitarea de a ne mai cumpăra niște avioane F16.

Dan Bucura: Cu banii noștri.

Norica Nicolai: Nu cu banii altora. Întotdeauna când vrei să cumperi ceva pentru tine folosești proprii tăi bani, dacă îi ai, dacă nu, te duci la bancă. În aceste condiții, cred că noi avem o foarte, foarte mare problemă petru că Uniunea Europeană a reacționat foarte palid la ceea ce s-a întâmplat în Crimeea. Să reamintim acordul de la Minsk. Parcă Crimeea ar fi fost de cînd lumea a rușilor și nu au comentat chestiunea asta, s-au preocupat doar de Ucraina. Acum am văzut că încearcă să-i forțeze pe ucrainieni să organizeze alegeri în acel spațiu ceea ce va duce cu siguranță la conflict pentru că Rusia și prorușii din spațiu se vor opune. NATO are și el o problemă în a intra în Marea Neagră pentru că unii folosesc bine dreptul internațional și istoria. Tratatul de la Montreaux nu permite decât statelor riverane să aibă flote semnificative. Altă flotă nu stă decât 21 de zile în Marea Neagră, asta este tratatul și cu siguranță Turcia va dori să îl respecte pentru că tratatul îi dă voie să militarizeze cele două Strâmtori. Aici va fi bătălia. Sper însă ca NATO să ne susțină și să ne și garanteze. Deși am văzut câteva interviuri ale unor analiști americani de marcă care ne spun că nenorocirea noastră este că e Washingtonul prea departe și Moscova prea aproape. Nu aș vrea să aud acest tip de discurs după ce determinarea acestui popor a fost clară și este clară în continuare spre Statele Unite.

Dan Bucura: Susținerea asta pare mai mult morală și militară, să-i spunem așa, și mai puțin financiară. Ne-am fi așteptat, nu știu, ca măcar dintr-un anumit punct de vedere, strategic să-i spunem, inclusiv legarea celor două puncte de care am amintit, Deveselu și Constanța, cu o infrastructură făcută poate cu banii, nu neapărat 100% ai noștri, dar măcar cu o infuzie de capital. Nu primim nimic.

Norica Nicolai: Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta. Dacă ne gîndim la istorie, când am plătit multe milioane pentru nimic, atunci nu cred că trebuie să sperăm că cineva vine și ne face drumurile în România. Noi nu am înțeles un lucru că „ajută-te singur!” pentru state ca al nostru e prioritar. Ori noi nu prea ne ajutăm singuri. Noi distrugem capitalul autohton, blocăm tot ce înseamnă investiție pentru că ne place să ne dea unii de la altă poartă, mă rog.

Dan Bucura: Amenințarea aceasta a Rusiei, cât de reală o vedeți?

Norica Nicolai: Este o amenințare reală pentră că Rusia în momentul de față va juca pe jocul bipolar, vrea să spună Statelor Unite că nu au rămas ei singura putere și asta o spune implicându-se clar în războiul din Siria, implicându-se în zona teritorială. Cred că este un proiect mai vechi al Rusiei de a fi lac rusesc. Apropo de chestiunea asta, nu a descoperit Băsescu acest termen, este într-o analiză a unor analiști americani publicată acum ceva vreme la Varșovia care vorbește despre tendința Rusiei de a face din Marea Neagră un lac rusesc și aproape că l-au făcut pentru că, având Crimeea, au bazele de la Sevastopol, și-au mai transferat ceva din flota Nordului încoace, nu știm cît de performantă este această flotă, dar dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă se apre că e destul de performantă pentru că i determină pentru că îi determină pe unii să nu aibă niciun fel de reacție. Europa nu e pregătită de un conflict, noi nu avem o politică de apărare comună. Sunt doar cîteva stat care sunt relevante în diferite arme, dar noi toți, toți 28, putem strânge o armată, dar nu știm cum va funcționa, cum o vom putea concilia din punct de vedere lingvistic.

Dan Bucura: Din păcate încheiem într-o notă tristă, dar asta e realitatea.

Norica Nicolai: Nu, nu e tristă, dar din păcate este o realitate care ne face să fim optimiști cu rezerve.

Dan Bucura: Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră și vă mai așteptăm cu drag în studioul nostru, la PSnews.

Norica Nicolai: Și eu vă mulțumesc.

ALDE
ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *