Skip to content
Politică

Norica Nicolai dezvăluie amănuntul trecut cu vederea în discuţiile despre MCV

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European) dezvăluie amănuntul trecut cu vederea în discuţiile despre raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comsiei Europene.

Într-un interviu publicat, luni, de ziarulfaclia.ro, europarlamentarul atrage atenţia că raportul MCV ignoră procesul civil, în defavoarea celui penal.

„Nu pot să nu remarc că marea majoritate a afirmaţiilor vizează procesul penal, foarte puţine procesul civil, şi eu cred că partea civilă a justiţiei are în acest moment o mai acută nevoie de reformă. Procesele sînt lungi, probaţiunea este administrată discreţionar, accesul la justiţie al cetăţeanului – limitat mai ales din cauza constrîngerilor economice. Cred că aceste rapoarte, care au şi o importantă conotaţie politică, ar trebui să înceteze. Este un raport care sugerează că, orice s-ar discuta cu privire la justiţie, de către opinia publică, presă, oameni politici, simpli cetăţeni, toate acestea pot constitui un atac la adresa justiţiei. Aş remarca faptul că această formulare constituie în sine un grav atac la libertatea de expresie, un drept consacrat inclusiv prin mai multe decizii CEDO, dar pe care Comisia Europeană le ignoră. Pot spune fără nici un dubiu că ne este prezentat acest raport, care ar trebui să vizeze monitorizarea şi susţinerea reformelor în domeniul judiciar în România, dar în fapt avem de-a face cu un raport politic, din care transpar interesele de a menţine o anumită imagine pentru România”, afirmă Norica Nicolai.

În acelaşi interviu, vicepreşedintele ALDE european susţine că guvernul condus de Dacian Cioloş „este o opţiune la limita democraţiei şi dovedeşte foarte clar care este nivelul clasei politice din România”.

„Dacă niciunul dintre marile partide nu a fost capabil să propună un premier, un guvern, mergînd pe această opţiune a unei echipe guvernamentale tehnocrate, însemnă că ne confruntăm cu o criză reală a democraţiei româneşti şi a democraţiei tradiţionale. O ţară democratică îşi exercită voinţa poporului său prin aceste entităţi care se numesc partide politice. În acest moment, partidele româneşti sînt paralizate de teamă, par incapabile să construiască un leadership valoros, deşi foarte multe dintre ele au în rîndurile lor oameni cu capacitate managerială, cu bună credinţă şi cu posibilitatea şi energia de a administra treburile ţării foarte bine. Iată că aceştia sînt ignoraţi şi, la schimb, sînt propuse mediocritatea, superficialitatea, toate în contextul unui management anormal”, punctează Norica Nicolai.

Citiţi întregul interviu AICI.

ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *