Skip to content
Video

Norica Nicolai dinamitează mișcarea #REZIST: Foarte puțini știu de ce protestează! EXCLUSIV

psnews.ro

Interviurile video PSnews.ro au continuat luni, având-o ca invitată pe Norica Nicolai, europarlamentar și președintele Consiliului Național al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE).

Vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a criticat vehement binecunoscuta mișcare #REZIST, care a organizat duminică seară un nou protest (la care au participat zeci de mii de oameni din toată țara), împotriva măsurilor fiscal-bugetare propuse de către guvernul Mihai Tudose și împotriva proiectelor de modificare a legilor justiției.

În acest context, Norica Nicolai a ținut să scoată în evidență dezorientarea manifestanților și politicianismul Uniunii Salvați România (USR), care s-a alăturat protestelor.

„Erau în grafic (protestele din România – n.r.). Dacă privești puțin mișcările și dialogurile pe Internet, îți dai seama că tipul ăsta de protest se organizează pe social media, e bine organizat cumva și logistic… Aseară n-a fost chiar așa de bine, pentru că organizatorii se așteptau la un număr mult mai mare de români care să iasă în stradă, dar probabil că n-au explicat foarte bine cetățenilor de ce trebuie să iasă în stradă. Lozincile erau unele clasice (care se tot derulează în ultimii ani), dar și câteva chestiuni noi.

Cel mai rău le-a făcut celor care vor să-și construiască o mișcare politică de tip «En marche!» (utilizând nemulțumirea îndreptățită a cetățenilor față de clasa politică și starea de lucruri dintr-o țară – aici vorbim de România), cel mai rău le-a făcut lipsa de idei și lipsa de motivații foarte clare. S-ajungi să protestezi că legile justiției se fac în Parlament înseamnă că implicit protestezi împotriva unei ordini democratice și constituționale. Știu foarte bine că promotorii societății deschise doresc ca decizia să nu mai aparțină celor care reprezintă cetățenii (oamenii politici aleși în parlamente); doresc o decizie confuză și difuză, care să fie a străzii, dar aseară nu le-a ieșit. Mă aștept să se organizeze mai bine în perioada următoare.

Cu siguranță, forma asta de civism, care nu este specifică doar României… Mișcările «occupy» sunt frecvente de câțiva ani încoace în lumea occidentală – marea lor majoritate au generat partide politice (ca în Franța, Germania, Austria)… România, însă, din acest punct de vedere, al așteptării celor care le manipulează, nu va fi deloc o formulă politică de succes. Am văzut ce a însemnat USR-ul, pentru că proba majoră a unor astfel de mișcări o dai în Parlament. Or, și USR-ul nu e deloc mai departe de gardul politic; e o așchie care a-ncercat să sară din gard, dar n-a reușit. Se comportă la fel ca politicienii clasici: fără soluții, fără prea multe idei… Deci trebuie să ne gândim foarte serios la cum reprofesionalizăm politica și cum îi asigurăm încrederea”, a atras atenția Nicolai.

Totuși, Norica Nicolai s-a arătat sceptică în legătură cu posibilitatea ca actualele demonstrații să atingă amploarea celor din ianuarie-februarie.

„Nu, nu mă aștept absolut deloc. Mă aștept să mai avem mișcări de duminică, pentru că în timpul săptămânii cetățenii mai au și altă treabă (foarte mulți dintre ei lucrează), dar duminică e o bună soluție de socializare. Eu accept și agreez forma asta de civism. Sunt foarte multe lucruri în România care merită dezbătute (fie chiar și în stradă), dar din păcate acelea nu sunt prezente pe agenda dezbaterilor”, a punctat eurodeputatul ALDE.

În continuare, fostul procuror a opinat că „foarte puțini” dintre protestatari cunosc conținutul modificărilor legislative împotriva cărora s-au revoltat.

„Am văzut interviurile luate de diversele televiziuni și am realizat că, de fapt, vorbim cumva după ureche. Dacă la televizor a înțeles și crainica și explică bine, atunci înțelege și publicul. Dacă nu, atunci putem să repetăm tot felul de clișee. Din păcate, în România sunt din ce în ce mai puțini cei care citesc și conținutul unui articol. Foarte mulți citesc doar titlul și uneori știți foarte bine că nici în jurnalistică titlul nu acoperă conținutul.

Lipsa de informare poate este explicabilă: într-un bombardament informațional în care suntem obligați zilnic să trăim, nu știm care e informația care merită cumva analizată mai mult decât doar privită și eventual reținută undeva în subconștient”, a menționat Nicolai.

Chestionată dacă putem vorbi despre un iz de manipulare în jurul protestelor #REZIST, Norica Nicolai a sugerat că nu doar aceste manifestații sunt atinse de așa ceva.

„Într-o formulă în care comunicarea este globală și nu există nicio posibilitate de control al comunicării, e foarte greu să știi cine se ascunde în spatele unui IP, e foarte greu să îți asumi răspunderea pentru ceea ce afirmi pe Internet. Lipsa de răspundere este cronică. Manipularea este absolut prezentă (s-a mai și încercat, de fapt, în alte formule statale: Statele Unite au folosit asta… și lume bună, în general), dar asta datorită posibilității pe care ți-o dă Internetul”, a zis europarlamentarul.

Ultimul aspect discutat cu eurodeputatul s-a referit la politicienii PNL și USR prezenți la protestul de duminică seară, la care s-a adăugat fostul prim-ministru Dacian Cioloș.

„Domnul Cioloș probabil că își caută o soluție politică. Despre platforma aceea – România 100 – foarte puțini am auzit, într-un dialog de construcție. A rămas la principiile pe care le-a elaborat la lansare și e firesc să-și caute adepți în stradă. Ceilalți politicieni (USR și PNL fiind partide parlamentare), prezența lor în stradă a dovedit că sunt incapabili să facă opoziție. Și slavă Domnului că e loc de opoziție în România! Ar putea să spună ceva – dacă ar avea ceva de spus – în Parlament, dacă respectă totuși un establishment democratic pe care noi toți l-am acceptat și în care ne jucăm”, a încheiat Nicolai.

Puteți urmări secvența mai jos, de la început până la momentul 6:33:

1 comentariu la “Norica Nicolai dinamitează mișcarea #REZIST: Foarte puțini știu de ce protestează! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *