Skip to content
Politică

Norica Nicolai face lumină în triunghiul Parlament-MJ-Procuror General: Lazăr a greșit! EXCLUSIV

europarlamentar.eu

Bătăliile dintre parlamentari, ministrul Justiției și un procuror sau altul nu au un ecou deosebit la Bruxelles, dar se văd ca adevărate războaie pe plan intern, crede europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai.

În țară, inflamarea orgoliilor tinde să ducă la presuni exercitate de reprezentanții unor puteri în stat asupra altora, după cum a remarcat aceasta, luând în considerare triunghiul de foc creat între comisia paralmentară de anchetă a alegerilor prezidențiale, ministerul Justiției și procurorul general al României.

Intenția procurorului general de a se spăla pe mâini în chestiunea absenței de la audieri a unor personaje convocate de parlamentari, dar audiate deja de procurorii Parchetului de pe lângă ICCJ într-un dosar  clasat, ca și refuzul acestuia de a pune la dispoziția comisiei conținutul dosarului, i-a scos din sărite pe membrii forului legislativ.

Furtuna s-a extins până la ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cărui atitudine mai rezervată a născut chiar și solicitări de demitere a sa. Chestiunea nu reprezintă decât o furtună într-un pahar cu apă, crede Norica Nicolai, care amintește faptul că celor trei părți implicate le-ar trebui mai multă inteligență și deschidere spre dialog pentru a repune lucrurile pe făgașul normal.

De asemenea, într-o declarație acordată PSNews.ro, europarlamentarul amintește și faptul că, în cele din urmă, rolul Parlamentului ar trebui respectat pentru a se ajunge la o situație de normalitate.

Ostilizările dintre ei sunt poate, într-un fel, firești, pentru că au, probabil,  viziuni diferite, dar nu cred că ar trebui să existe o bătălie între Puteri, ci mai degrabă cooperare, dar asta se întâmplă când oamenii sunt inteligenți și dispuși să dialogheze.

Poate că și în România, vreodată, Parlamentul va deveni ceea ce ar trebui să fie, adică forul de decizie. Guvernul nu trebuie să se ostilizeze că opiniile lui nu sunt întotdeauna îmbrățișate de Parlament și cred că, până la urmă, decizia aparține parlamentarilor. Ne place, nu ne place, îi putem contesta, dar decizia e a lor”, consideră Norica Nicolai.

CSM, la mijloc

De altfel, europarlamentarul consideră că prima eroare care a dus la inflamarea spiritelor îi parține direct progurorului general Augustin Lazăr, acesta încercând să se spele pe mâini prin remiterea solicitării venite de la comisia parlamentară de anchetă către CSM și refuzul asumării unei decizii în acest sens.

Domnul Lazăr a greșit să ceară un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii. CSM nu are competențe în modul în care se soluționează dosarele. Gestionează cariera, parcursul în activitatea magistraților, dar nu poate decide ce-i corect și ce nu-i corect într-o cauză. Rămâne la latitudinea unui magistrată să decidă într-o cauză”, apreciază Norica Nicolai.

Gestul Procurorului General al României de a introduce Consiliul Superior al Magistraturii în acest întreg scandal s-a întors împotriva sa ca un bumerang, ministrul Toader fiind nevoit în cele din urmă să solicite un control al Inspecției Judiciare pentru a vedea dacă Lazăr a încercat să se eschiveze de la exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *