Skip to content
Politică

Norica Nicolai, fără menajamente despre mutările DNA și turnătoria de la olimpiadă EXCLUSIV

argumentpress.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro în care a vorbit fără menajamente despre recentele mutări ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Concret, europarlamentarul a apreciat că declinarea dosarului OUG 13 de la DNA către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) „confirmă faptul că această urmărire penală a fost făcută de către un organ necompetent”.

„Nicio clipă n-au existat elemente de corupție care să justifice ancheta DNA pe chestiunea elaborării Ordonanței. De aceea și împrejurarea declinării la Parchetul General, care ar putea fi organ competent, în măsura în care ceea ce investighează ar constitui fapte penale”, a afirmat Nicolai.

CITIȚI ȘI: Noi acuzații în Dosarul OUG 13. DNA: document distrus la Justiție

În continuare, fostul procuror a explicat de ce este irelevantă acuzația legată de distrugerea unor documente în legătură cu elaborarea Ordonanței de Urgență 13/2017 (detalii în linkul de mai sus).

Acuzațiile ulterioare nu au nicio relevanță din punct de vedere penal. Circuitul documentelor în cadrul Guvernului, în măsura în care nu respectă o serie de regulamente interioare, nu poate să atragă sancțiuni penale, pentru că Legea 24/2000 cu privire la tehnica legislativă nu obligă pe nimeni să rețină nici ciorne, și nici avizele nu fac parte din corpul legii atunci când se sesizează Parlamentul spre aprobare. Deci, ca atare, probabil așteptând decizia, motivarea Curții Constituționale cu privire la conflictul juridic sesizat de către domnul Tăriceanu, DNA-ul s-a grăbit să trimită spre Parchetul General această sesizare. Pentru că, în ipoteza în care Curtea Constituțională va considera că este vorba despre un conflict, ar fi absolut evident pentru cine mai are vreo îndoială faptul că DNA se implică și încearcă să controleze puterea legislativă, a spus Norica Nicolai.

Eurodeputatul a vorbit într-o notă sceptică și despre cea mai recentă speță deschisă de către DNA – legată de fostul deputat Sebastian Ghiță și firma înființată de către acesta, Asesoft.

Aproape că am convingerea că noi nu suntem, de fapt, în cadrul unui proces de justiție, ci în cadrul unui spectacol mediatic de sunet și lumini, care se desfășoară pentru unii cu dezvăluiri la posturile de televiziune, pentru alții cu dosare penale. Nu știu dacă domnul Ghiță este vinovat sau nevinovat, dar cred că în cazul fostului procuror Mircea Negulescu DNA-ul ar avea niște explicații de dat, a zis europarlamentarul.

Ultimul subiect pe care PSnews.ro l-a discutat cu Norica Nicolai se referă la știrile care au făcut înconjurul presei în weekendul ce tocmai a trecut: un subiect de la olimpiada de limba română, iar altul de la olimpiada de limba engleză. Primul presupunea ca elevii să-și imagineze un denunț la adresa lui Ilie Moromete, iar celălalt le cerea școlarilor să scrie un editorial despre OUG 13 și proiectul de lege privind grațierea.

În acest context, vicepreședintele ALDE european a deplâns „politizarea intensă” și „promovarea luptei de clasă” din învățământul românesc.

„Ăsta este nivelul învățământului românesc. Asta se învață, din păcate, în foarte multe școli din România: delațiunea și reacția civică a oamenilor în ceea ce privește procesul de legiferare. Delațiunea este jenantă, pentru că m-aș fi așteptat ca doar un fost comisar sovietic care conducea în anii ’50 România să promoveze un astfel de subiect la olimpiadele elevilor, iar în ceea ce privește chestiunea de la olimpiada de engleză, mi se pare că sunt efectiv subiecte care o politizează foarte mult și care vorbesc și de faptul că inclusiv în învățământ (unde nu ar trebui să fie) avem de a face tot cu o politizare intensă și cu un fel de promovare a luptei de clasă. E nevoie de o reformă în învățământul românesc și sper să aibă cine să o facă”, a conchis Norica Nicolai.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *