Skip to content
Politică

Norica Nicolai, fermă în urma motivării CCR: Fără tăgadă, președintele este obligat!

psnews.ro

Europarlamentarul Norica Nicolai -președintele Consiliului Național al ALDE România- a reacționat joi, după motivarea Curții Constituționale a României (CCR) în ceea ce privește decizia privind cazul Kovesi.

Citiți și UPDATE A fost publicată motivarea CCR: are 133 de pagini și 3 opinii separate DOCUMENT

Concret, Norica Nicolai susține că motivarea deciziei este una exhaustivă, fiind de părere că președintele Klaus Iohannis este obligat să semneze „fără tăgadă” decretul de revocare din funcție a șefei DNA, conform Agerpres.

„În opinia mea, este prima decizie a Curţii Constituţionale care beneficiază de o motivare exhaustivă, motivare care reia jurisprudenţa Curţii, pentru că, din păcate, pentru cei care contestă această jurisprudenţă care consacră autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorului, este una veche. Încă din 1997, Curtea s-a pronunţat în acest sens în interpretarea textelor din Constituţie. Fără tăgadă, preşedintele este obligat să procedeze la revocarea doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA şi să emită decretul. Nu cred că preşedintele, care este garantul respectării Constituţiei, îşi va permite să încalce textele constituţionale. În acelaşi timp, decizia reiterează arhitectura sistemului nostru juridic şi rolul procurorului în cadrul acestui sistem – sub autoritatea ministrului Justiţiei şi sub control ierarhic, chestiune care este ignorată adesea şi care, de fapt, consacră faptul că preşedintele nu are decât o atribuţie formală conferită prin lege, care tot prin lege poate dispărea”, a spus Norica Nicolai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *