Skip to content
Politică

Norica Nicolai, fermă pe tema referendumului: Merg la vot! Boicotul nu este un act de civism! EXCLUSIV

psnews.ro

În perioada 6-7 octombrie va avea loc referendumul pentru familie. În urma acestei inițiative au apărut scindări în societatea românească între tabăra care votează da și cea care votează nu, dar și o a treia tabără, cea care va boicota votul.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, pentru a transmite care este viziunea acesteia asupra referendumului. Aceasta remarcă că este surprinzător cum au fost strânse chiar în anul Centenarului acele 3 milioane de semnături, iar Parlamentul nu a avut de ales decât să respecte procedurile constituționale pentru a da curs consultării populației cu privire la definirea familiei. Mai mult, eurodeputatul remarcă că acest referendum este mai mult în acest moment „o formă de analiză a stării societății românești și a opțiunilor ei”. Despre formațiunea politică din care face parte, Norica Nicolai transmite că ALDE nu va face campanie pentru o formulă sau alta.

„De aproape 15 ani încoace în România am avut de-a face cu diverse forme de referendum, iar marea majoritate a lor au fost generate de intenții politice despre care știm foarte bine cum s-au finalizat și exclud din această idee referendumurile pentru suspendarea Președintelui Băsescu care erau referendumuri generate de arhitectura constituțională. Pentru mine este surprinzător că o parte a societății civile, pentru că această asociație tot societate civilă este, a reușit să strângă în anul Centenarului 3 milioane de semnături prin care să obțină redefinirea familiei în Constituție. Sigur, Parlamentul nu poate decât să respecte procedurile constituționale, pentru că inițiativa populară este clar reglementată în Constituția României, și a făcut aceste proceduri.

Un referendum despre familie în opinia mea în momentul de față nu este decât o formă de analiză a stării societății românești și a opțiunilor ei. Aș vrea însă să precizez că ceea ce se întâmplă în România apropo de definiția familiei, este vorba despre o definiție care din 1948 se regăsește în Declarația Universală a Drepturilor Omului, adoptată de ONU. Dacă veți citi articolul 16 din aceasta, veți vedea că în ea se vorbește despre căsătorie ca o uniune dintre un bărbat și o femeie. Este un document mai vechi, dar România este țară membră ONU, iar Organiația Națiunilor Unite este structura politică globală care ne reunește pe toți din toate continentele. 

Pentru ALDE această chestiune este una de libertate de conștiință și noi nu am ales să facem o campanie pentru o formulă sau alta pentru că eu cred că fiecare român care are dreptul civic să se prezinte la referendum este capabil să furnizeze această opțiune și nu cred că partidele politice sunt cele care trebuie să dea o direcția sau alta. Partidele politice sunt emanația votului electoratului dacă sunt prezente în Parlament și nu vor face decât să respecte aceste opțiuni. În funcție de ce rezultat va fi, vom avea și noi o poziție. 

După părerea mea, este un referendum al radiografiei statusului și al modernismului societății românești în acest moment”, a precizat eurodeputatul.

Întrebată dacă merge la vot, Norica Nicolai transmite că va vota conform propriilor convingeri.

„Da. Eu merg la vot și voi vota conform propriilor mele convingeri”, a adăugat europarlamentarul.

Chestionată privitor la tema boicotului, Norica Nicolai transmite că nu este un act de civism deoarece „singura formă de civism acceptată și consacrată de Constituție este prezența la vot”.

Boicotarea votului indiferent dacă votul este dat pentru o chestiune de referendum sau se realizează într-o procedură electorală, nu este un act de civism. Votul este de fapt expresia unei opțiuni de un anumit tip și cred că dacă avem conștiința cetățeniei noastre, atunci trebuie să ne prezentăm la vot. Sigur că opțiunile politice ale unor persoane nu le comentez și sunt libere să le aibă, dar eu cred că pentru fiecare singura formă de civism acceptată și consacrată de Constituție este prezența la vot”, a conchis Norica Nicolai pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *