Skip to content
Politică

Norica Nicolai ia atitudine în privința unei probleme grave ce afectează femeile din UE

expresmagazin.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) ia atitudine în privința unei probleme grave care afectează femeile din Uniunea Europeană.

Nicolai a găzduit marți la Parlamentul European primul eveniment de anvergură pe tema infertilității în Uniunea Europeană, unde a fost prezentat un audit privind această condiție medicală din nouă țări: Cehia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Spania și Suedia, arată un comunicat remis miercuri PSnews.ro.

Au dat răspuns invitației organizatorilor mai mulți deputați europeni, atașați ai reprezentanțelor de la Bruxelles aparținând țărilor prezente în raport, lideri ai asociațiilor de pacienți și ai specialiștilor medicali în domeniu din mai multe țări europene, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.

„Un discurs emoționant a fost susținut de către invitata specială a dezbaterii, britanica Louise Brown, prima persoană născută în urma tehnicii de fertilizare în vitro, în 1978”, se mai arată în comunicat.

Dată fiind situația descrisă de raport, au fost trasate mai multe posibile linii de acțiune pentru deputații prezenți, pentru statele membre și pentru cei dedicați acestei cauze:

  • organizarea de campanii europene de informare cu privire la această condiție medicală;
  • îmbunătățirea accesului la tratamentul împotriva infertilității prin includerea acestui subiect pe agenda publică privind sănătatea;
  • crearea de politici publice la nivelul statelor membre pentru prevenirea descreșterii demografice;
  • recunoașterea infertilității ca boală în toate statele membre și în legislația privind dreptul muncii;
  • o comunicare mai eficientă între specialiștii în domeniu pentru cunoașterea a protocoalelor celor mai bune de tratament.

La rândul ei, Norica Nicolai a atras atenția că infertilitatea are implicații inclusiv asupra declinului demografic al Europei. Totuși, europarlamentarul a apreciat faptul că ministrul Sănătății din România, Florian Bodog, se implică în această problemă.

„Este o bucurie enormă să am ca invitați atâția oameni dedicați unei cauze cu extrem de multe implicații: de natură demografică, medicală, socială și, nu în ultimul rând, emoțională. Am spus astăzi, nu întâmplător, că este un moment bun să aducem această dezbatere în lumina reflectoarelor, pentru că avem în față nu doar problema izolată a unor familii. Descreșterea populației a devenit o problemă a Europei, iar accesul la tratamentul adecvat este o problemă a sistemelor medicale din statele membre, o problemă ce creează inegalități și discriminare, așa cum au arătat și vorbitorii de astăzi. Mă bucur că s-au aflat în sală și reprezentanți ai asociaților de pacienți și medici din România, am fost plăcut impresionată să aflu că în acest moment o inițiativă pe această temă a actualului ministru al Sănătății se află în Parlamentul României spre aprobare și, analizând modul de abordare al acestei chestiuni de către state membre mai avansate, îmi doresc să avem și în România o strategie, o deschidere a sistemului politic și medical către niște oameni ce duc o luptă nedreaptă nu numai cu o boală și cu sistemul de asigurări, ci și cu un anumit tip de mentalitate. Într-un moment în care Europa spune că vrea să se întoarcă la cetățeni, consider că acest gen de acțiuni ar putea fi o bună dovadă că nu avem de-a face doar cu un slogan politic, a declarat Norica Nicolai la sfârșitul dezbaterii.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu asociația pacienților „Fertility Europe” și organizației specialiștilor medicali „European Society for Human Reproduction and Embryology” (ESHRE) și a beneficiat de suportul Merck.

Conținutul raportului prezentat marți poate fi vizualizat AICI.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *