Skip to content
Politică

Norica Nicolai îi dă peste nas lui Tudose: Nu e prim-ministru prin merite personale! EXCLUSIV

psnews.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu războiul care se duce în prezent la vârful PSD, între Liviu Dragnea (liderul partidului) și premierul Mihai Tudose.

Concret: președintele Consiliului Național al ALDE România i-a bătut obrazul prim-ministrului pentru declanșarea conflictului menționat, europarlamentarul amintind că Tudose a ajuns la conducerea Guvernului ca urmare a susținerii de care a beneficiat din partea coaliției.

În opinia mea, domnul premier Mihai Tudose încearcă să provoace un conflict în PSD, uitând că este prim-ministrul desemnat de coaliția PSD-ALDE. Orice discuție cu privire la restructurare – pe care în principiu o putem analiza (nu trebuie făcută o restructurare fără o analiză serioasă a funcționării Guvernului) – trebuie purtată în coaliție. Abia după aceea vom vedea dacă coaliția își asumă un proiect de restructurare (pe care domnul prim-ministru nu l-a prezentat – nu știu dacă și-l dorește cu adevărat domnia sa sau și-l doresc alții). Oricum: eu cred că această discuție trebuie să aibă loc în prima ședință de coaliție. Nu avem o dată certă – probabil în săptămâna următoare se va stabili. Însă doar în coaliție trebuie să discutăm toate chestiunile politice care țin de organizarea și funcționarea Guvernului”, a declarat Nicolai pentru PSnews.ro.

Întrebată cum i se pare faptul că ministrul de Interne Carmen Dan a fost prins la mijlocul bătăliei Dragnea-Tudose, Norica Nicolai a ținut să arate cu degetul către chestorul Bogdan Despescu (șeful IGPR), a cărui demitere a fost cerută de către Carmen Dan, însă refuzată tacit de premier.

„Cred că se utilizează acest eveniment nefericit – care a creat probleme de imagine Poliției Române – într-un joc politic și asta este, după părerea mea, detestabil. Un lucru este cert pentru mine: că această persoană care este ceretată pentru infracțiunea de pedofilie și care aparține Poliției Române este un caz pe care eu îmi doresc să îl consider singular în ceea ce privește Poliția Română, dar nu cred că cineva trebuie să instrumentalizeze acest nefericit caz pentru a-și regla conturile politice. Aș vrea să amintesc publicului din România o chestiune care ține de asumarea responsabilității și de o asumare morală: șeful Poliției (care este șeful direct al suspectului de pedofilie și cel care este răspunzător de managementul resurselor umane în Poliția Română) ar trebui să se gândească foarte clar la responsabilitățile pe care le are și ar trebui să propună ministrului un plan foarte serios de selecție a resurselor umane în Poliția Română – mai ales că acest lucru este vital, dat fiind faptul că foarte multe persoane calificate profesional s-au pensionat în momentul de față. Cred că și Poliția – ca și alte domenii – se confruntă cu un deficit de cadre”, a explicat Norica Nicolai.

Noi am pus degetul pe rană: în ipoteza în care se va agrava situația din Partidul Social Democrat, este dispusă Alianța Liberalilor și Democraților să își retragă miniștrii din Guvern? La rândul ei, șefa CN ALDE a ținut să transmită un mesaj de pace, subliniind că pe politicieni îi așteaptă peste 12 luni un an de foc, marcat atât de două seturi de alegeri (europarlamentare și prezidențiale), cât și de exercitarea președinției Consiliului UE din partea României.

„Eu sper că această situație nu se va agrava și că fiecare dintre principalii combatanți din această bătălie își va asuma o responsabilitate. Trebuie să înțeleagă toți că nu sunt prim-miniștri sau miniștri prin merite personale (ci prin voința unei coaliții politice care i-a susținut) și trebuie să continue să susțină această coaliție, pentru că în momentul de față, în perspectiva anului 2019, stabilitatea politică a României este mult mai importantă decât orgoliile și intențiile fiecăruia dintre noi”, a precizat Nicolai.

În încheiere, am discutat cu Norica Nicolai despre felul în care președintele Klaus Iohannis are de profitat de pe urma războiului din PSD. La rândul său, omul nr. 2 din ALDE a avertizat că actuala coaliție ar putea câștiga alegerile prezidențiale din 2019, înlocuindu-l astfel pe actualul șef al statului.

„Președintele Klaus Iohannis profită de pe urma oricărui eveniment nedorit din coaliție, dar este o satisfacție de etapă pentru domnia sa, care se poate bucura ca orice adversar politic de problemele pe care le are coaliția în momentul de față. Însă, în opinia mea, este o bucurie temporară, pentru că e ca-n tenis: câștigi la game, dar pierzi la set. Și eu sunt convinsă că există posibilitatea ca 2019 să aducă un alt președinte pentru România”, a conchis vicepreședintele grupului ALDE din PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *