Skip to content
Politică

Norica Nicolai îi desființează pe protestatarii anti-CCR: Atentat serios la democrație! EXCLUSIV

ziardecluj.ro
" "

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a acordat luni pentru PSnews.ro o declarație vehementă la adresa celor care protestaseră duminică împotriva Curții Constituționale a României (CCR).

VEDEȚI ȘI: Marș de susținere a DNA. Se cere depolitizarea CCR

" "
" "

După părerea mea, este una dintre cele mai grave manifestări care s-au putut desfășura în momentul de față și un atentat serios la adresa democrației, pentru că este foarte clar că aceste curți constituționale (nu numai în România, ci în toată Europa) sunt garánții statului de drept. Controlul de constituționalitate este vital pentru ca legislația să răspundă exigențelor de valori ale statului de drept și respectului față de drepturile omului”, a declarat Nicolai pentru PSnews.ro.

În acest punct, i-am amintit europarlamentarului că însuși actualul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, se pronunțase în 2010 în favoarea desființării CCR, pe vremea când era senator PNL.

DETALII AICI: Ghimpele din coaliție. Ce actual ministru susținea desființarea CCR

„Nu știu dacă a fost o acțiune fericită sau inspirată atunci. Știu clar că eu fac parte din categoria celor care realizează importanța curților constituționale în arhitectura democratică europeană”, a replicat Nicolai.

Conex, vicepreședintele ALDE european a comentat atitudinea acelorași protestatari de la sfârșitul săptămânii trecute cu privire la desființarea CCR și susținerea, în schimb, a Direcției Naționale Anticorupție.

„Nu știu câte mii de oameni au fost (la manifestație – n.r.). Este normal ca oamenii să aibă o opțiune, să aprecieze activitatea DNA, dar DNA este o parte dintre instituțiile statului și nu un partid politic. N-aș fi fost deloc mirată dacă această acțiune ar fi fost în favoarea unui partid politic. Oricum: este pur și simplu o contradicție în sine, pentru că nu poți cere desființarea unei instituții care e garant de drepturi și libertăți și de constituționalitate, și să ceri consolidarea unei instituții care este parte a sistemului judiciar. Eu cred că mai degrabă și manifestările de aseară – ca și altele – au avut un profund caracter politic”, a punctat Nicolai.

În altă ordine de idei, am întrebat-o pe Norica Nicolai cum privește recentele nume de politicieni vehiculați în media pentru preluarea conducerii de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Institutul Cultural Român (ICR): Daniel Barbu, respectiv Georgică Severin.

„Nu știu foarte multe despre ele. Sigur: eu nu înțeleg de ce trebuie să înlocuim conducerea Institutului Cultural Român, pentru că noi avem deja un președinte care este foarte bun și despre care eu, personal, apreciez că a realizat foarte multe acțiuni de anvergură în cadrul Institutului Cultural Român. Pentru Autoritatea Electorală Permanentă este firesc să se caute un înlocuitor, fiindcă înțeleg că doamna Ana-Maria Pătru este cercetată penal”, a replicat europarlamentarul ALDE.

CITIȚI ȘI: ALDE ar putea pune mâna pe AEP. Favorit: un fost ministru controversat SURSE

Întrebată ce implicații consideră că ar putea avea scandalurile legate de numele lui Daniel Barbu (conflictul cu activiștii de mediu pro-Roșia Montană, declarația legată de bolnavii de HIV, precum și comparația dintre un politician și un militar din Afganistan), Norica Nicolai a răspuns: „Eu, personal, niciodată nu apreciez un om în raport de declarațiile pe care le face, ci în raport de capacitatea managerială pe care a dovedit-o în diversele posturi (publice sau nu). Or, pentru domnul Barbu nu cred că avem o problemă care să-i pună în discuție capacitatea managerială. Sigur: declarațiile fiecare om politic și le asumă, dar nu cred că trebuie să obturăm cariera unei persoane pentru declarații mai mult sau mai puțin inspirate”.

LOGO_ALDE_ nou Norica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *