Skip to content
Puterea Știrilor Video

Norica Nicolai nu e de acord cu noua lege electorală: Nu poți să permiți un vot de 3 zile în diaspora și de 1 zi în România

Featured Video Play Icon psnews.ro

Norica Nicolai, fost europarlamentar ALDE, a fost în studioul „Puterea Știrilor”, unde a declarat că nu este de acord cu decizia privind votul de 3 zile în diaspora.

Mai mult: Norica Nicolai a precizat că, în opinia sa, „votul prin corespondență bine organizat este soluția”.

Amintim că parlamentarii au decis în timp record ca diaspora să poată vota timp de trei zile. Începând de vineri, de la ora 12:00, până duminică la 9 seara. Dar dacă vor fi în continuare oameni la coadă, după închiderea urnelor, aceştia vor fi lăsaţi să voteze până duminică la miezul nopţii.

Românii din diaspora vor putea să voteze şi prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, la fel ca la parlamentare. Cu o condiţie, însă: trebuie să se înscrie pe listele electorale cu până la 15 zile înainte, tocmai pentru a avea timp să primească prin poştă plicul cu buletinele de vot. Cu alte cuvinte, pentru primul tur din 10 noiembrie, ei se pot înscrie până în 25 octombrie.

Legea a avut parte de un consens politic aproape nemaîntâlnit în Parlament.

În prezent, cred că ceea ce propunem ca formule legislative pentru situația de la vot din diaspora, nu sunt chiar cele optime, deși sunt propuse și de coaliție. Constituția României nu discriminează între cetățeni și locul lor domiciliu. Nu poți să permiți un vot de 3 zile în diaspora și de 1 zi în România. Nu suntem, cei rămași în țară, cetățeni de mâna a doua. Ori mergem toți pe un vot de 3 zile, ori mergem toți pe un vot de o zi.

Întâmplarea a făcut ca la o coadă să stau și eu în alegerile prezidențiale. Cozile sunt,după părerea mea, una din formele de maipulare, pe care mulți le utilizează. Am văzut oameni care stăteau la coadă dar nu votau. Aveau răbdare să stea 10 ore la acea coadă și când ajungeau în față să voteze se întorceau în coadă și provocau scandal. Aici nimeni nu vrea să spună un lucru: noi nu poutem extinde secțiile de votare în străinătate așa cum ne dorim. Sunt state în UE care nu îți permit să votezi în altă parte decât în sediile tale diplomatice. Aici depindem de bunăvoința autorităților din statelor membre. Cred că am pornit cumva greșit. Ministerul de Externe trebuie să solicite un punct de vedere tuturor guvernelor în pregătirea viitoarelor aleeri și să vedem cine ne dă voie să avem mai multe secții de votare pe teritoriul lor și cine nu. Să nu promitem populist tuturor că vor avea loc și timp de vot. Eu cred că votul prin corespondență bine organizat este soluția”, a declarat Norica Nicolai la Puterea Știrilor.

1 comentariu la “Norica Nicolai nu e de acord cu noua lege electorală: Nu poți să permiți un vot de 3 zile în diaspora și de 1 zi în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *