Skip to content
Politică

Norica Nicolai NU exclude propulsarea lui Iohannis la vârful UE: Sunt funcții la care avem dreptul EXCLUSIV

cotidianul.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a susținut că scenariul legat de propulsarea lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European este plauzibil.

CITIȚI ȘI: Informație de ULTIMĂ ORĂ: Iohannis, în cărți pentru poziția de președinte al Consiliului European

„E veche această informație. Probabil că e o analiză care vizează chestiunea asta. Un lider politic din est are șanse mari să obțină această funcție, iar domnul Klaus Iohannis poate fi avut în vedere. Se vorbește. Nu e o bârfă, ci mai degrabă o analiză asupra acestei chestiuni. Dar are parfum de credibilitate, pentru că probabil un lider est-european va ocupa această funcție”, a opinat Nicolai.

Solicitată să precizeze de ce este vorba acum tocmai despre Europa de Est și dacă putem vorbi despre un cadou primit de România, în calitate de țară relativ nou-intrată în UE (în penultimul val), ori cel puțin despre un post primit prin rotație, Norica Nicolai a negat, adăugând că este vorba despre un drept al nostru.

„Nu (nu este vorba despre un cadou – n.r.). Tratatele prevăd reprezentarea proporțională a tuturor cetățenilor europeni. Deci nouă nu ni se pot face astfel de cadouri; sunt funcții la care avem dreptul. Uniunea Europeană înseamnă și estul Europei; nu înseamnă numai vestul Europei.

Nu putem spune nici că ne-a venit rândul. Există această șansă ca cele trei mari funcții în structura Uniunii Europene (președinția Consiliului, a Comisiei, respectiv a Parlamentului – n.r.) să fie distribuite în mod corect tuturor statelor membre. Funcțiile mari nu sunt numai apanajul Franței și Germaniei, ci trebuie să și pentru celelalte țări, pentru că toate sunt state membre ale Uniunii, a detaliat europarlamentarul ALDE.

În același context, am întrebat-o pe Norica Nicolai cum vede scena politică de la alegerile prezidențiale din 2019, în ipoteza în care Klaus Iohannis va merge la Bruxelles.

„Nu știu și eu cred că nu e momentul să speculăm pe o chestiune care e doar posibilă. Este doar o ipoteză și nu are o certitudine”, a replicat președintele Consiliului Național al ALDE România.

În altă ordine de idei: am discutat cu Norica Nicolai despre situația de la vârful DIICOT. Amintim că procurorul-șef Daniel Horodniceanu a aflat din presă despre un dosar de la DNA care îl viza și a mers marți dimineață la Ministerul Justiției, pentru ca ministrul Tudorel Toader să îi ofere explicații pentru această situație.

DETALII AICI:Cutremur la vârful DIICOT: Horodniceanu, vizat de un dosar DNA

În replică, Norica Nicolai a pledat pentru declanșarea unor controale la nivelul DNA în urma acestei situații, fostul procuror apreciind că „aceasta e o metodă de lucru” în parchetul Codruței Kovesi.

„Tot ce pot să spun în momentul de față este că aceasta e o metodă de lucru la DNA, în a fabrica dosare unor persoane (printre care și demnitari; iată: și colegi de-ai lor din justiție), pentru a-i controla și probabil pentru a-i șantaja pe unii cu aceste dosare. După părerea mea, este foarte grav ceea ce s-a întâmplat, mai ales că este vorba despre un dosar vechi, privind o faptă lăsată în nelucrare. Dacă mai era ceva de demonstrat în legătură cu acest mod de lucru al DNA-ului, s-a demonstrat în momentul de față, din păcate, cu procurorul-șef al DIICOT – ceea ce, din punctul meu de vedere, e foarte grav și trebuie să atragă o răspundere”, a încheiat omul numărul 2 din ALDE România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *