Skip to content
Politică

Norica Nicolai pune degetul pe rană în problema DNA: de ce nu s-a mișcat nimic până acum EXCLUSIV

facebook.com

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – a oferit vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat motivul pentru care nu s-a mișcat nimic până acum, în ciuda dezvăluirilor legate de DNA.

Discuția a început despre conferința susținută marți seară de către ministrul Justiției. Concret: europarlamentarul ALDE a afirmat că piedica în calea schimbărilor de la Direcția Națională Anticorupție a fost „temerea generată de acțiunile” acestui parchet.

„Prezentarea pe care a făcut-o ministrul – fundamentând decizia de revocare a doamnei Kovesi – este o prezentare strict la condițiile statului de drept. Prin această prezentare, domnul ministru a reușit să dovedească, cu argumente clare, venind de la instituții ale statului (și mă refer la Curtea Constituțională, în primul rând), faptul că acțiunile manageriale și activitatea DNA-ului au fost de natură să submineze statul de drept. Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii pentru toată lumea, dar ele nu au fost puse în aplicare, mai ales din cauza temerii generate de acțiunile DNA-ului – ceea ce s-a și concretizat în cele trei decizii ale CCR pe care ministrul le-a prezentat cu privire la activitatea instituției.

În plus, analiza a privit fapte din surse deschise (declarații de presă care dovedeau un exces de autoritate), dar și fapte care au fost clar confirmate prin sentințe judecătorești – și mă refer la falsificarea unor interceptări”, a detaliat Nicolai.

Chestionată ce se așteaptă să urmeze de acum încolo, Norica Nicolai a replicat: „Sigur: Secția de procurori a CSM trebuie să-și spună opinia. Președintele poate analiza, dar cu privire la această analiză a președintelui, e de făcut o discuție de natură constituțională, după părerea mea, pentru că în cuprinsul Constituției României nu este o prevedere care să dea o prerogativă clară președintelui în activitatea procurorilor. Faptul că numește și revocă procurorii este generat printr-o lege specială, nu prin Constituție. Or, aici ministrul are un atribut constituțional – și anume acela de a manageria activitatea procurorilor, pentru că în Constituție e prevăzut că procurorii acționează sub autoritatea ministrului Justiției (deci sunt parte a Executivului). Iar a refuza o astfel de propunere înseamnă, după părerea mea, a încălca o prerogativă constituțională pe care o are ministrul Justiției”.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, Norica Nicolai a subliniat că președintele este obligat „la o anumită conduită” prin Constituție și prin legile țării, indiferent de atitudinea acestuia față de Laura Kovesi.

„Nu știu dacă își va schimba punctul de vedere, dar, dacă legea și Constituția îl obligă la o anumită conduită, acelea au prioritate, și nu convingerile personale ale președintelui. Și eu pot să fiu foarte mulțumită de activitatea cuiva, dar, dacă această persoană a acționat contrar legii, este fără relevanță opinia mea cu privire la persoana respectivă”, a zis Nicolai.

În încheiere, am întrebat-o pe Norica Nicolai dacă se așteaptă ca protestele #REZIST să cunoască un reviriment după propunerea lui Tudorel Toader de revocare a Codruței Kovesi.

„Probabil că vor continua aceste proteste – este dreptul oamenilor să protesteze, fiecare e liber să aibă o convingere. Dânșii au o astfel de convingere. Și, dacă protestele respectă condițiile prevăzute de lege, atunci cu siguranță ele sunt admisibile”, a răspuns președintele Consiliului Național al ALDE România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *