Skip to content
" "
Politică

Norica Nicolai, reușită de importanță majoră pentru România, în Parlamentul European

psnews.ro

Raportul eurodeputatei liberale Norica Nicolai privind pescuitul recreativ în Uniunea Europeană (UE), a fost adoptat de Comisia Parlamentară pentru pescuit.

În urma aplicării acestuia, pescuitul recreativ din zonele maritime din UE va fi mai bine reglementat și monitorizat la nivelul uniunii, conform unui comunicat remis de europarlamentarul ALDE redacției PSnews.ro.

Norica Nicolai a explicat că a inițiat acest proiect în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene există din ce în ce mai multe discuții referitoare la importanța economică și socială a pescuitului recreativ maritim, precum și la impactul pe care acest tip de activitate îl are asupra stocurilor de pește.

”Am propus și am lucrat acest raport de inițiativă deoarece la nivelul Uniunii avem din ce în ce mai multe discuții cu privire la importanța economică și socială a pescuitului recreativ maritim, dar și cu privire la impactul asupra stocurilor de pește pe care această activitate o are. Trebuie subliniat faptul că domeniul de aplicare al raportului se referă doar la pescuitul recreativ maritim, care se află într-o situație duală. Această activitate este reglementată la nivelul statelor membre, fiind de competența acestora și nu a Uniunii Europene. În același timp, pescuitul recreativ maritim vizează aceleași stocuri de pește capturate și de pescuitul comercial sau artizanal, stocuri ce se află sub reglementarea Uniunii. Din păcate, nu avem date complete cu privire la acest impact, nu avem date complete cu privire la importanța economică a acestei activități, deși pescuitul recreativ maritim este inclus din ce în ce mai mult în planurile multianuale sau în planurile de urgență”, a spus Norica Nicolai.

Concret, raportul eurodeputatei presupune că statele membre au obligația de a culege datele necesare și cere Comisiei Europene evaluarea din toate punctele de vedere a acestei activități, în vederea stabilirii dacă pescuitul recreativ maritim ar trebui inclus în Politica Comună în domeniul Pescuitului, pentru a putea deveni o competență a Uniunii Europene.

În aceeași ședință a Comisiei Parlamentare pentru pescuit a fost adoptat și un raport referitor la un sector durabil și competitiv al acvaculturii europene. Norica Nicolai a adus amendamente importante  acestui raport, în urma unor dialoguri cu Romfish, amendamente de importanță majoră pentru industria de piscicultură din România.

”Amendamentele pe care le-am depus, vizând sprijinirea sectorului piscicol din România, dar nu numai, au fost adoptate. O mare reușită o consider în același timp aprobarea, cu o diferență de un vot, a amendamentelor ce au eliminat din acest raport paragraful referitor la condiționarea accesului la Fondurile Europene pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM) de îndeplinirea a cel puțin 50% din obiectivele definite în planurile strategice naționale”, a subliniat vicepreședinta grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *