Skip to content
Politică

Norica Nicolai se bate în PE pentru Republica Moldova: Nu trebuie suspendate! (VIDEO)

psnews.ro

Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai se bate în Parlamentul European pentru Republica Moldova, o țară aflată în mijlocul unei aprige dispute politice asupra necesității înlocuirii sistemului electoral pe liste cu cel uninominal. Tocmai această polemică a polarizat Legislativul de la Bruxelles în legătură cu necesitatea continuării ajutorului pentru vecina României.

Tocmai acest scandal din Moldova a făcut-o pe Norica Nicolai să aibă o intervenție marți seară în PE, atrăgând atenția că în prim-planul preocupărilor de la Bruxelles trebuie să stea cetățenii moldoveni, iar nu guvernanții sau oligarhii acestora.

„Uniunea Europeană trebuie să rămână alături de cetățenii Republicii Moldova: dacă vrem să dăm acestui popor o șansă europeană, trebuie să îl susținem. Este mesajul pe care l-am transmis ieri seară, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, și care a luat în discuție situația din Republica Moldova.

În urma întâlnirilor pe care le-am avut în această săptămână cu oficiali moldoveni printre care Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și președintele Fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, sunt în asentimentul propunerii Comisiei Europene de a nu tergiversa acordarea asistenței financiare pentru Moldova. În ciuda opoziției arătate de o parte a deputaților europeni, cred că suntem datori, pentru asigurarea unui climat de stabilitate în Europa de Est, să rămânem alături de Moldova și să îi susținem parcursul său european, chiar și atunci când reformele sale sunt uneori temporizate sau par ambigue, a scris Nicolai miercuri pe Facebook.

În intervenția de marți, Norica Nicolai pledase pentru continuarea sprijinului pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Dezbaterea de astăzi este una care ne pune foarte multe întrebări nouă, Uniunii Europene, dacă dorim în continuare să susținem parcursul european al Republicii Moldova. Nu este vorba de Guvern (el poate fi criticat; merită criticat; reformele sunt uneori temporizate, alteori ambigue), dar este cert că Guvernul de la Chișinău a dovedit o voință foarte clară în aspirația sa europeană. Eu n-am să vorbesc nici despre oligarhi, nici despre clasa politică. Nu cred că trebuie să facem o dezbatere în alb și negru, pentru că Uniunea Europeană esențial trebuie să dea o șansă cetățenilor Republicii Moldova, și nu clasei politice. Dacă vrem ca acest popor să aibă o șansă europeană, trebuie să-l susținem, să fim riguroși în controlul administrării banilor. Nu trebuie suspendate aceste sume (pentru că ele sunt imperios necesare). Cred că moldovenii și populația Moldovei (oricât ar fi de simplă, oricât de ușor ar fi manipulată), merită această șansă, pentru că sunt cu toții cetățeni europeni și noi când am decis că trebuie să fie alături de noi, am înțeles și am respectat lucrul acesta”, declarase vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *