Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Norica Nicolai, verdict dur în cazul Kovesi: Nu cred că va excela în vreo anchetă europeană!

psnews.ro

Europarlamentarul ALDE  Norica Nicolai a fost, luni, invitată la ”Puterea Știrilor”. În cadrul emisiunii,  aceasta a vorbit, printre altele, și despre posibilitatea unei victorii  a Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef  european.

Chestionată despre ce ar însemna pentru România ca fosta șefă DNA să ajungă la conducerea Parchetului European, și dacă acest lucru ar contribui la o relație mai bună a țării cu UE , europarlamentarul Norica Nicolai a declarat:

" "

”Nimic după părerea mea. Nu, categoric, nu are niciun fel de legătură, noi vom avea procurori europeni delegați în România, d-na Kovesi va coordona practic, pentru că ăsta este atributul domniei sale principal. N-o văd făcând anchete transfontaliere, atâta vreme cât ne-a dovedit ce capacitate profesională are, n-am văzut o finalitate în dosarul EADS, care presupune anchetă și în Germania și în România, nu am văzut finalitate serioasă în Microsoft, deci anchete care presupuneau o interacțiune cu autoritățile judiciare din alte state și ca atare nu cred că d-na Kovesi va excela în vreo anchetă europeană de mare anvergură”, a spus Norica Nicolai.

Totodată, eurodeputatul a comentat și punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi, fapt pe care Norica Nicolai îl consideră grav, deoarece afectează imaginea justiției României.

”Este foarte grav  ceea ce se întâmplă deși noi ne-am obișnuit. Ne-am obișnuit cu nenorocirea și tot avem tendința să ignorăm sau să uităm după trei zile ce se întâmplă.  Ieri am văzut că și ANAF-ul putea face cercetări în cauze penale, total ilegal. Nu înseamnă decât că repui, restabilești un tip  de justiție stalinistă și atenție, justiție românească din perioada de tranziție românească revoluționară de la capitalism la comunism care n-a durat prea  mult, maxim zece ani în România și care a dus la condamnări  politice pe care astăzi democrația încearcă să le reabiliteze, pentru lucrurile astea trebuie să răspunzi, pentru asta d-na Kovesi va fi în opinia mea, va trebui să răspundă. Mi se pare un abuz pe care nu poate nicio societate să nu-l sancționeze. Vă dați seama, banal vorbind, ce facem dacă cineva controlează o firmă.

Ne face un proces verbal și chipurile găsește el niște nelegalități acolo, face un dosar penal din această chestiune. Unde este obiectivitatea, unde este controlul procurorului și marele rău pe care l-a făcut activitatea d-nei Kovesi și altora, pentru că nu este singură această lucrare îndelungată împotriva României. Este imaginea justiției și o prăbușire a încrederii Justiției, ceea ce greu se mai poate reabilita„, a mai spus invitatul.

Laura Kovesi este propunerea oficială a Parlamentului European pentru funcția de procur-șef european. De asemenea, Parlamentul European a desemnat o echipă de negociere formată din 3 europarlamentari pentru a negocia cu Consiliul UE (în format COREPER) numirea noului procuror-șef al UE: Claude Moraes (preşedintele Comisiei LIBE, grupul S&D, britanic), Ingeborg Grassle (preşedinta Comisiei CONT, grupul PPE, germană) şi Judith Sargentini (vicepreşedinta Comisiei LIBE, grupul Verzilor, olandeză).

De partea cealaltă, Consiliul COREPER (ambasadorii la UE ai celor 22 de state) au optat la șefia EPPO pentru procurorul Jean-Francois Bohnert (Franța). Acesta a primit 50 de puncte, pe un vot indicativ în Consiliul COREPER. Laura Kovesi (România) și Andres Ritter (Germania) au luat câte 29 de voturi la acel vot indicativ, în 20 februarie.

Mai departe, la negocierile cu Parlamentul European, din partea Consiliului COREPER vor merge 3 ambasadori, din statele UE aderente la Parchetul European și care preiau în continuare de la România Președinția Rotativă a Consiliului UE. Astfel, negociatorii din partea Consiliului, de care va depinde soarta lui Kovesi, ar urma să fie ambasadoarea Finlandei, Marja Rislakki, ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *