Skip to content
Politică

Norica Nicolai: Votul din Parlamentul Britanic, dezastruos atât pentru Marea Britanie cât și pentru Uniunea Europeană

Vestea că acordul privind relația dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie a picat la votul din Parlamentul Britanic cu mai mult de jumătate de voturi împotrivă a zguduit scena politică mondială, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

Contactată de PSnews.ro pentru un punct de vedere, eurodeputatul Norica Nicolai ne-a oferit un posibil scenariu a ceea ce s-ar putea întâmpla cu Regatul Unit din punct de vedere economic și diplomatic în relațiile cu celelalte țări ale Uniunii:

”În momentul de față, votul de aseară din Parlamentul Britanic a fost, în opinia mea, un vot dezastruos, atât pentru Marea Britanie cât și pentru Uniunea Europeană pentru că în momentul de față, încheind Brexitul fără niciun acord, nu știm care sunt regulile care vor guverna relația dintre Marea Britanie și Uniune, mai ales în materie economică. Marea Britanie se poate simți îndreptățită să impună noi taxe, să discute despre un alt TVA, ceea ce va greva asupra relațiilor comerciale între multe state membre și Marea Britanie, iar în ceea ce privește cetățenii români, în momentul de față ne lasă fără niciun fel de posibilitate de protecție a cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Norica Nicolai a mai declarat că situația cetățenilor români, dar și a cetățenilor europeni este, în momentul de față, una extrem de incertă, în special pentru cetățenii mai vulnerabili stabiliți în Regat:

”În pericol vor fi cei care nu au drept de ședere legală în Regat sau forme de lucru în acord cu legislația de acolo. Sper că moțiunea pe care liderul laburist a promis că o va depune împotriva Guvernului astăzi să nu fie acceptată. Ar fi aproape imposibil de găsit o soluție cu un guvern demisionar și probabil următorul pas va fi alegerile anticipate, care vor bloca orice negocieri. Era cumva previzibilă că Marea Britanie ar avea interesul să plece din Uniunea Europeană  fără acord, dar chestiunile care țin de Brexit vor avea cu siguranță o influență atât asupra alegerilor care vor urma, dar mai ales asupra relațiilor dintre Uniune și Marea Britanie. A fost un vot zdrobitor ceea ce înseamnă că doamna May n-a fost susținută în totalitate nici măcar de propriul partid.” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *