Skip to content
Politică

Norica Nicolai vrea grațierea deținuților bătrâni: Nu e normal! EXCLUSIV

psnews.ro

Președintele Consiliului Național al ALDE, Norica Nicolai într-o declarație acordată PSnews.ro, tranșează subiectul aplicării noii legi referitoare la recursul compensatoriu. Aceasta prevede punerea în libertate a sute de deținuți, dar și analizarea situației altor peste 1.000 de deținuți, în comisiile de liberare condiționată.

Citiți și Primul pas spre descongestionarea pușcăriilor. Legea a intrat în vigoare

În acest sens, europarlamentarul a explicat că nu este vorba despre o lege a grațierii, ci mai degrabă despre „o lege care reglementează executarea pedepsei”.

Mai mult, Norica Nicolai a menționat faptul că trebuie să se găsească soluții privitoare la posibilitatea acordării unor locuri de muncă pentru acești oameni și că totodată, decisivă în procesul de reintegrare este familia acestora din urmă.

De principiu nu este o lege de grațiere, este o lege care reglementează executarea pedepsei. Fără îndoială că libertatea este mai importantă decât regimul de detenție și atunci, dacă sistemul de probațiune ar funcționa, pentru fiecare dintre acești oameni ar trebui să se găsească soluții, deci un sprijin pentru un loc de muncă, dar să știți că mulți dintre ei au familii și cred că familia va fi decisivă în ceea ce privește capacitatea și posibilitatea lor de reintegrare.

Legea este o lege normală, să știți că nu este România unica țară care practică acest sistem, sunt foarte multe legi de reglementare a executării pedepsei. Probabil că ar mai trebui regândit puțin, dar este pentru prima dată când se întâmplă și va trebui să vedem ce va urma, care vor fi consecințele pentru cei care ies din regimul de detenție”, a spus Norica Nicolai.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Național al ALDE trage semnal de alarmă și spune că „sistemul de penitenciare nu este suficient de mare încât să acopere populația”. Europarlamentarul a mai adăugat că speră să se pună în discuție o Lege a grațierii pentru anumite fapte și care să privească persoanele peste 80 de ani.

Sistemul nostru de penitenciare nu este suficient de mare încât să acopere populația aflată în detenție și în plus, faptul că există o lipsă acută de locuri de detenție influențează foarte clar asupra standardelor minime de penitenciare, în sensul că nu pot fi respectate din cauza numărului mare de persoane aflate în detenție. Cu siguranță intrările sunt mai mari decât ieșirile din sistemul de penitenciar și va trebui să regândim, să începem să construim, să vedem ce tip de construcție vom realiza, dar asta durează. Sper să ne gândim și la o Lege de grațiere care este normală pentru anumite fapte. Nu e normal să ții oameni peste 80 de ani în detenție așa cum se întâmpla acum”, a ținut să conchidă Norica Nicolai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *