Norvegia, cea mai electrificată piață auto din Europa, dă înapoi. Vânzările Tesla au căzut la jumătate

Sursa foto: Facebook

Norvegia este cunoscută ca fiind țara care a adoptat cel mai rapid propulsia electrică, oferind atât celor de la Tesla, cât și altor mărci electrice șansa testării produselor, înainte de a le vinde și pe alte piețe. Acum, situația din Norvegia s-a mai calmat, iar vânzările de mașini electrice au început să frâneze, însă cota de piață a propulsiei cu baterii a ajuns la cote fanteziste pentru orice altă țară din Europa, relevă datele analizate de Profit.ro.

Vânzările de automobile care folosesc și un motor cu combustie, în special cele hibride, au crescut în acest an, în Norvegia, frânând astfel tendința de electrificare completă a parcului auto al acestei țări. Estimările anterioare preziceau că în 2024 mașinile electrice vor depăși ponderea celor cu benzină, dar acest lucru ar putea să întârzie.

Norvegia vinde în prezent peste 14.000 de autoturisme electrice lunar, însă în 2024 numărul acestora a scăzut. Cu un total de 61.258 autoturisme noi, înmatriculate în acest an, Norvegia a înregistrat o scădere de 8 procente a vânzărilor auto, pe fondul scăderii cererii de mașini electrice, care reprezintă peste 80% din totalul pieței de mașini noi din această țară. Cea mai vândută marcă rămâne Tesla, dar americanii au pierdut 37,7% din clienți, în prima jumătate de an, raportat la cifrele din 2023, ceea ce înseamnă o pierdere de aproape 7.000 de vehicule pentru Tesla. Și Volkswagen, una dintre mărcile de succes pe piața de electrice, în Norvegia, are scăderi mari, de peste 25%, în 2024, din cauza scăderilor celor trei modele din familia ID.

Clienții norvegieni au migrat în schimb către noi producători: pe de o parte, au crescut vânzările Toyota, care oferă preponderent mașini hibrid și plug-in hybrid, și al altor mărci cu astfel de motoare. De cealaltă parte, clienții au preferat noi mărci electrice. Liderul preferințelor non-Tesla este Volvo EX30, dar la fel de bine modelul electric Toyota bZ4x se găsește printre cele mai vândute modele.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: