Norvegia va permite funcționarea hidrocentralelor pe râurile protejate

Norvegia
Sursă foto: Pixabay

NORVEGIA – Parlamentul a votat extinderea accesului centralelor hidroelectrice la râurile protejate, stârnind furia activiștilor de mediu care se tem pentru soarta speciilor de pești și a altor animale sălbatice.

Proiectul de lege permite construirea de centrale electrice mai mari de 1MW în cursurile de apă protejate, dacă beneficiul social este „semnificativ”, iar consecințele asupra mediului sunt „acceptabile”.

Acesta a fost votat joi, ca parte a măsurilor de îmbunătățire a protecției împotriva inundațiilor și alunecărilor de teren, precizează The Guardian.

Une Bastholm, membru al Parlamentului din partea Verzilor, a descris propunerea drept „un atac istoric asupra naturii norvegiene” atunci când a fost prezentată săptămâna trecută.

Activiștii de mediu cred că propunerea va duce la un „flux nesfârșit” de noi bătălii privind amenajarea râurilor. Aceștia au criticat guvernul, despre care au spus că s-a grăbit să o adopte fără o consultare publică adecvată sau evaluări ale impactului asupra mediului.

Norvegia, o țară nordică cunoscută pentru fiordurile sale spectaculoase și natura sa virgină, a protejat aproape 400 de cursuri de apă prin planuri care le împiedică să fie stăvilite de mari centrale electrice. Râurile sale și speciile care trăiesc în ele au fost amenințate separat de agricultura intensivă și de criza climatică.

Activiștii au protestat marți în fața parlamentului norvegian și au prezentat o petiție care se opune dezvoltării hidroenergetice în cursurile de apă protejate și care, potrivit acestora, a strâns 25.000 de semnături.

Susținătorii propunerii afirmă că detractorii au „exagerat” importanța pericolelor pentru natură. Criteriile de aprobare rămân neschimbate, iar companiile care doresc să construiască baraje hidroelectrice vor fi supuse în continuare unor evaluări stricte înainte de a li se acorda un permis.

Disputele privind energia regenerabilă au zguduit politica norvegiană în ultimele luni. Guvernul s-a prăbușit la sfârșitul lunii ianuarie în urma unei dispute privind adoptarea celui mai recent pachet de măsuri al UE privind energia curată.

Rețeaua norvegiană de electricitate este una dintre cele mai curate de pe planetă – un rezultat al barajelor sale hidroelectrice – iar țara este un exportator net de energie care s-a bucurat mult timp de facturi ieftine.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: