În bugetul oricărei campanii electorale, promovarea candidaţilor prin audiovizual înghite sume uriaşe. 5,5 milioane de euro a contabilizat, în 2004, Institutul pentru Politici Publice la o monitorizare mai atentă a tuturor partidelor.
La finalul campaniei electorale, costurile totale de promovare a candidaţilor oscilează în jurul a 2 milioane de euro, luându-se în calcul numai apariţiile lor în direct, fie în emisiuni, fie telefonic, fie în declaraţii sau conferinţe de presă, nu şi ştirile de promovare. Oficial, în campania pentru prezidenţiale, televiziunile nu percep astfel de taxe, potrivit gandul.info.
Întrucât legea alegerilor prezidenţiale şi o decizia a CNA au reglementat gratuitatea promovării prezidenţiabililor, dar în condiţiile în care ei înşişi au admis că plătesc televiziunile pentru multe dintre apariţii, Gândul, ZF şi Mediafax au calculat estimativ cât ar costa prezenţa fiecăruia în direct pe ecrane în lunile septembrie şi octombrie, bazându-se pe tarifele declarate de posturile tv în luna mai, înaintea alegerilor europararlamentare, când plata a fost la vedere.
Conflict de interese la Primăria Sector 1: prietenii lui Clotilde Armand vor să acapareze panourile publicitare
Iohannis, solicitare de urgență pentru ministrul Justiției privind dosarul 10 august: „Lucrurile nu se pot încheia aici!”
Emil Boc, înfuriat pe conducerea PNL după numirea unui prefect UDMR la Cluj: „Un gest de sfidare fără precedent”
Primarul Sectorului 6 acuză Guvernul Cîțu că i-a alocat un buget mult mai mic decât i-a promis. Ciucu: Am deja o gaură de sute de milioane
De ce a ”picat” definitiv dosarul 10 august. Cristian Pîrvulescu: Cei care au instrumentat dosarul par s-o fi făcut cu rea intenție
Rezultatele arată că, dacă ar fi trebuit să plătească pentru fiecare apariţie live, premierul Victor Ponta ar avea acum de achitat o factură de 958.187 de euro, cât toţi contracandidaţii la un loc. Luând în calcul timpul în care a fost prezent în direct pe ecrane, dar şi tarifele percepute de posturile care l-au invitat, Călin Popescu Tăriceanu i-ar urma lui Victor Ponta cu 471.140 de euro. Deşi intrat relativ târziu în cursă, Teodor Meleşcanu a fost, la rândul său, omniprezent pe ecrane, apariţiile sale traduse în bani însemnând astăzi 310.049 de euro.
În topul estimării cheltuielilor pentru promovare tv, cei trei ar fi urmaţi de Corneliu Vadim Tudor, cu 136.746 de euro şi de Elena Udrea cu 130.567 de euro. Sub 50.000 de euro ar avea de dat Klaus Iohannis (37.897 de euro) şi Monica Macovei (20.667 de euro).
Topul „facturilor” este însă diferit de cel al prezenţei efective, în direct, pe ecrane. În acesta din urmă, deşi tot Victor Ponta conduce, cu peste 3400 de minute în aproape două luni, locul secund este ocupat de Elena Udrea, cu 1600 de minute. Klaus Iohannis se situează între Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, fiind însă difuzat de posturi cu audienţă mult mai redusă decât dei doi. La fel, Monica Macovei îl depăşeşte, ca număr de minute pe Corneliu Vadim Tudor, invitat însă la televiziuni cu un public mai numeros şi cu tarife declarate la europarlamentare pe măsură.