Skip to content
Politică

Nou caz tenebros de milioane de euro legat de un mogul al Internetului

Un nou caz de milioane de euro, cu implicaţii tenebroase, a ieşit la iveală, fiind legat de unul dintre mogulii presei on-line. Despre ce este vorba.

Afacerea ar putea intra în atenţia Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Cazul vizează transferul suspect în străinătate a aproape 10 milioane de euro către o agenție imobiliară din orașul Menton (Franța), oraș învecinat cu Italia și cu principatul Monaco, scrie cetateanul.net. Numele afaceristului? Liviu Tudor, despre care presa a scris că ar controla din umbră site-urile din grupul Reporter Virtual (conform b1.ro) şi că ar fi beneficiat, în anii ’90, de credite de la Bancorex în valoare de 8,4 milioane de euro, bani pe care nu i-a mai returnat (potrivit bzi.ro). Totodată, Liviu Tudor, prin intermediul grupului Genesis Development, controlează parcurile de afaceri West Gate şi Novo Park din Bucureşti, arată zf.ro.

Singurul „merit” al companiei beneficiare a uriașei sume „investite” din România a fost că are în posesie o vilă somptuoasă, cu două etaje pe Coasta de Azur și că este administrată de magnatul Liviu Tudor, proprietarul unora dintre cele mai mari parcuri imobiliare din București și membru al Clubului de la Roma.

Într-o primă etapă reporterii Cetățeanul.net au verificat informația, apărută pe Internet, potrivit căreia o firmă înființată în Franța, cu o mie de euro, de către Liviu Tudor și soția sa, Monica Tudor, ar fi beneficiat, în această vară, de o capitalizare uriașă – 9,4 milioane de euro, din partea unei companii românești, SC Internet City Doi SA, controlată chiar de către persoane din anturajul aceluiași Liviu Tudor.

Informația este corectă! Pe 16 iulie 2015, Serviciul de impozite și taxe din Menton a înregistrat procesul verbal (din 12 iunie 2015) al Adunării Generale Extraordinare a Asociaților firmei franceze SC La Vista, în cuprinsul căreia se ia act de aportul la capitalul social, cu 9,4 milioane de euro, al SC Internet City Doi România.

Hotărârea de majorare a capitalului social conține însă un amănunt cât se poate de interesant! Potrivit documentului, mărirea de capital este realizată prin capitalizarea (transformarea în acțiuni) a creanței pe care Internet City Doi o avea asupra firmei franceze. Altfel spus, de-a lungul existenței firmei franceze, între 2008 și 2013, firma românească controlată de Gelu Marchidan, cunoscut public drept „om de casă” al Liviu Tudor, a „pompat” în vila de pe Coasta de Azur 9,41 milioane de euro!

Spunem că între 2008 și doar până în 2013, deoarece Cetățeanul.net a descoperit că transformarea acestei creanțe în acțiuni a fost aprobată de firma Internet City Doi încă de pe 25 noiembrie 2013. Hotărârea, prin care se recunoaște că Internet City Doi a trimis, în timp, 9,4 milioane de euro, a fost semnată de Gelu Marchidan și contrasemnată de secretarul Cristina Lungoci, nimeni alta decât sora omului de afaceri Liviu Tudor.

Acum se impun două întrebări de bun simț: „de unde a avut Internet City Doi 9,4 milioane de euro disponibili pentru a-i investi în firma din vila de pe Coasta de Azur, colț cu Monaco?” și „Care a fost justificarea pentru care Internet City Doi, firmă de telecomunicații, a aprobat o asemenea investiție în domeniul imobiliarelor?”. Răspunsul la prima întrebare este stupefiant și naște întrebări care nu trebuie să scape atenției DNA și al luptătorilor împotriva spălării banilor – suma investită de SC Internet City Doi între 2008 şi 2013, de 9,14 milioane de euro, este mai mare decât cifra de afaceri a firmei în româneşti în toţi aceşti ani – mai puțin de 8 milioane de euro (32,4 milioane de lei)!

Altfel spus, dacă privim doar cifrele de mai sus, firma românească de telecomunicații a investit în firma-vilă de pe Coasta de Azur mai mulți bani decât a câștigat din activitatea sa timp de șase ani. Dacă a completat suma cu venituri din împrumuturi sau surse atrase este treaba altora să ceară socoteală! Noi am vrut doar să punem cele două întrebări de mai sus, alături de altele, conducerii societății Internet City Doi (firmă a cărei acționari – Prefebricate Vest și Digicom SA au fost asociate, în trecut, grupului condus de Liviu Tudor). Cei de la cetateanul.net susţin că, timp de două săptămâni, au solicitat, atât telefonic cât și prin e-mail, domnilor Gelu Marchidan și/sau Liviu Tudor o întâlnire sau să li se ofere răspunsuri, pentru o corectă informare a cititorilor. Portalul de ştiri precizează că nu a primit niciun răspuns, dar că le va publica punctul de vedere de îndată ce acesta va fi comunicat.

Cetățeanul.net a stat de vorbă, neoficial, cu mai mulți specialiști în domeniul financiar-fiscal, inclusiv din rândul controlorilor anti-fraudă. După prezentarea cazului relatat în prezentul articol, aceștia ne-au spus, sub rezerva anonimatului că acesta trebuie investigat cel puțin sub aspectul comiterii posibilelor infracțiuni de spălare de bani și de evaziune fiscală prin diminuarea bazei de calcul a profitului impozabil.

18 octombrie 2007 – Soții Liviu și Monica Tudor semnează la București statutul SC La Vista Franța – cu scopul declarat de achiziție, administrare și gestiune a tuturor bunurilor și drepturilor imobiliare ale proprietății din Menton – Franța (Coasta de Azur), bulevardul Garavan nr. 89. În cadrul acesteia se regăsește o vilă cu două etaje, o piscină, un garaj și o grădină impresionantă străjuită de palmieri. Capitalul social (1000 de euro) este vărsat în mod egal de către cei doi care primesc, fiecare, câte 50.000 de acțiuni (100 acțiuni = 1 euro). Noua firmă este înregistrată la grefa din Nisa pe 28 octombrie 2007. Liviu Tudor este desemnat administratorul SC La Vista.

2 ianuarie 2013 – Liviu și Monica Tudor „donează” câte o acțiune (o acțiune = 0,01 euro) firmei românești Internet City Doi SA. Contractul de cesiune și Statutul actualizat (în care firma românească deține 2 acțiuni iar soții Tudor câte 49.999) se publică și este înregistrat pe 26 fecruarie.

Demersurile cetateanul.net de a obține punctul de vedere al oficialilor afacerii a rămas fără răspuns.

2008 – 2013 – Firma românească Internet City Doi „pompează” în firma-vilă de pe Coasta de Azur 9,4 milioane de euro, mai mult decât toate veniturile pe care le țncasase în toți acești ani.

25 noiembrie 2013 – Internet City Doi votează transformarea creanței asupra SC La Vista (Franța) în acțiuni la firma-vilă de pe Coasta de Azur. Hotărârea este semnată de președintele CA-ului Gelu Marchidan și de secretarul de ședință Cristina Lungoci – sora lui Liviu Tudor!

12 iunie 2015, Menton – Liviu Tudor, Monica Tudor și reprezentantul Internet City Doi au acceptat transformarea creanței în acțiuni, consfințind „exportul” celor 9,4 milioane de euro.