Skip to content
Politică

Nou cod roșu de poluare în China

Pentru a doua oară în ultimele zece zile, autorităţile chineze au emis un nou cod roşu de poluare vineri, valabil la Beijing, care dispune închiderea instituţiilor de învăţământ şi le cere locuitorilor capitalei să rămână în case, informează antena3.ro.

Restricţiile intră în vigoare de sâmbătă şi până marţi, a anunţat centrul de management pentru situaţii de urgenţă pe site-ul Guvernului chinez.

Măsurile impun, de asemenea, întreruperea activităţilor în fabrici şi restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice.

Alerta reflectă o prognoză pentru o perioadă de trei zile în care nivelul indicelui PM2,5 (care arată densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni suspendate în atmosferă) urmează să ajungă până la 200 de micrograme pe metrul cub.

Particulele cu această densitate pătrund adânc în plămâni, iar poluarea pe care o generează este asociată riscului de infarct miocardic, cancer de plămâni şi astm.

Indicele de calitate a aerului prezentat de ambasada Statelor Unite la Beijing arăta vineri dimineaţa niveluri de 151 de micrograme pe metrul cub. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un nivel maxim de 25 de micrograme pe metru cub.

Potrivit cercetătorilor americani, sursele de poluare a aerului din capitala chineză nu sunt locale. O mare parte din poluarea din Beijing provine din zone industriale îndepărtate, în special din oraşul Shijiazhuang, situat la 322 kilometri sud-vest de capitala chineză.

Aerul nociv contribuie anual la moartea a 1,6 milioane de persoane şi a aproximativ 17 la sută dintre decesele din China, potrivit unui raport semnat de Rohde şi Richard Muller, şi publicat în jurnalul de ştiinţă PLOS One. Poluarea aerului ucide aproximativ 4.000 de cetăţeni chinezi zilnic, iar arderea cărbunelui contribuie în mare măsură la acest lucru, se arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *