Skip to content
Politică

Nou episod din scandalul „Marian Munteanu-Securitate”

ziare.com

A apărut un nou episod din scandalul presupusei colaborări cu Securitatea a lui Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității anului 1990.

Colegiul CNSAS va lua mâine (marți) în discuţie dosarul de la Securitate al lui Munteanu. Decizia de a fi făcută o expertiză grafologică a venit ca urmare a declaraţiilor fostului lider al Pieței Universității, pentru a fi evitat un scandal public pe această temă, scrie evz.ro.

Acuzația a apărut cu ani în urmă și a fost reanalizată în primăvară, când Munteanu a fost nominalizat de PNL drept candidat la Primăria Capitalei. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) este așteptat să dovedească, în această săptămână, dacă fondatorul Alianței Noastre România (ANR), care acum și-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare, a scris cu mâna lui toate documentele aflate în dosarul preluat din arhiva Securității, punctează site-ul menționat, citând surse apropiate situației.

La CNSAS a ajuns Nota cu concluziile expertizei grafologice, într-un singur exemplar, şi se află la preşedintele Consiliului, care le-a arătat-o membrilor Colegiului, pentru că marţi se va lua în discuţie cazul Marian Munteanu. Întregul Raport de expertiză urmează să sosească prin poşta specială. La baza deciziei, va sta exact rezultatul final, transmis deja preşedintelui CNSAS.

Verificarea colaborării lui Marian Munteanu cu Securitatea a fost cerută de Alina Mungiu Pippidi, care avea calitatea de a face solicitarea, deoarece ea și munteanu fuseseră colegi într-o organizaţie non-guvernamentală (ONG). Raportul preliminar a ajuns joi la CNSAS. A fost citit şi discutat în Colegiu, fiind în posesia preşedintelui Colegiului, Dragoş Petrescu. Precizăm că şedinţele Colegiului sunt înregistrate audio şi video. Marţi, ar trebui să se ia în discuţie dosarul. Expertiza grafologică s-a făcut ca urmare a faptului că Marian Munteanu a contestat public toate documentele din dosar. A durat destul de mult până au fost expertizate toate documentele. Probe de scris pentru acea perioadă au fost ridicate din arhiva Universităţii Bucureşti, la cererea oficială a Serviciului juridic al CNSAS. Chiar dacă Marian Munteanu şi-a consultat şi copiat întregul dosar aflat la CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, el nu a contestat niciodată în scris autenticitatea documentelor din el, mai arată portalul de știri sus-amintit.

În replică, Alianţa Noastră România a emis, duminică, un comunicat semnat de către Marian Munteanu: „Disperați că Alianța Noastră se dezvoltă puternic, stăpânii penali ai ziarului Evenimentul zilei și amicii lor politici au reînceput campania de dezinformare și denigrare (sub semnătura unei slugi credincioase a dlui. Băsescu). Nu o să le meargă! Nu mi-e teamă nici de scandalagii și nici de stăpânii lor și nu dau doi bani pe mizeriile lor. Nu am semnat nici un angajament ci dimpotrivă, am fost anchetat, arestat, persecutat de securitate, și în anii 1984-1989 și ulterior, în timpul regimului Iliescu. Acest lucru este dovedit fără putință de tăgadă. Așa cum v-am promis, vom intra în Parlament și vom începe operațiunea de curățenie atât de așteptată de cetățenii României. Vom face dreptate, împreună! Doamne, ajută!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *