Skip to content
Internațional

Nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei: UE interzice complet importurile de petrol din Rusia, cea mai mare bancă rusească va fi exclusă din SWIFT

Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi în fața deputaților europeni în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. De această dată, șefa Executivului European a anunțat că UE va exlcude cea mai mare bancă rusească din SWIFT, va interzice complet importurile de petrol din Rusia și va intercize trei mari posturi rusești de radio și televiziune pe frecvențetele și posturile din Europa.

Astăzi, prezentăm cel de-al șaselea pachet de sancțiuni. Am exclus din SWIFT Sberbank, de departe cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante. Lovim bănci care sunt esențiale pentru sistemul financiar rusesc și pentru capacitatea lui Putin de a distruge în continuare. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rusesc de sistemul global

De asemenea, vor fi interzise trei mari posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele din UE:  „Aceștia nu vor mai avea voie să își distribuie conținutul în UE, sub nicio formă, fie că este vorba de cablu, prin satelit, internet sau prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone-uri. Am identificat aceste canale de televiziune ca fiind portavoci care amplifică în mod agresiv minciunile și propaganda lui Putin. Nu ar trebui să le mai oferim o scenă pentru a răspândi aceste minciuni.”

Vor fi interzise serviciile medicale de excelență, de contabilitate și consultanță din Europa pentru companiile rusești, notează caleaaeuropeana.ro.

Nu în ultimul rând, președinta Ursula von der Leyen anunță interzicerea de importuri de petrol rusesc. „Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la acest lucru. Propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri din întreaga lume. Pentru că, pentru a ajuta Ucraina, propria noastră economie trebuie să rămână puternică”, a mai adăugat aceasta.

Prin toate aceste măsuri, privăm economia rusă de capacitatea sa de a se diversifica și de a se moderniza. Putin a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă. Este clar că nu va reuși. Dimpotrivă: Ucraina s-a ridicat în unitate. Iar pe propria sa țară, Rusia, o scufundă”, a conchis Ursula von der Leyen în discursul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *