Skip to content
Politică Sănătate

Nou proiect de lege. Taxe suplimentare pe adaosul de zahăruri în sucuri

Proiectul de lege care prevede taxarea suplimentară a sucurilor cu un conținut ridicat de zahăr, inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, a trecut de Senat prin adoptare tacită, termenul de adoptare tacită fiind 22 noiembrie. Proiectul de legeva merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Inițatorul proiectului, senatorul PSD, a declarat pentru HotNews.ro, că este o modalitate de a determina producătorii să reducă adaosul de zaharuri pentru a beneficia de accize reduse.

Obiectul principal al legii nu se adresează taxării primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producători de a veni în zona responsabilității sociale și de a reformula voluntar produsele astfel încât să beneficieze de accize reduse. Este evident că producătorii nu vor să rămână în nișa de concurență cu sucurile de fructe, că vor să își mențină cota de piață la nivel de vânzări de volum. Și atunci, practic, trebuie să beneficieze de zona de accizare inferioară și să reformuleze voluntar adaosul de zaharuri„, a explicat Adrian Wiener,

România are cea mai ridicată rată a diabetului zaharat din Uniunea Europeană – 11,6% din segmentul de vârstă 18-65 de ani suferă de diabet zaharat diagnosticat. Diabetul zaharat afectează organismul într-un mod complex, fiind responsabil de una din cele mai mai mari rate de mortalitate cardio-vasculară din UE.

Trebuie să plecăm de la premisa că în România alimentele, inclusiv băuturile răcoritoare, deja beneficiază de un TVA derogatoriu. Ce propune proiectul – o accizare în benzi fiscale, proporțională, cu conținutul de zaharuri din băuturile răcoritoare. Diabetul zaharat este o boală cruntă, care macină organismul uman prin mai multe mecanisme și este responsabil de exemplu de faptul că avem printre cele mai mari rate de mortalitate cardio-vasculară din UE. Trebuie să mai știm că cel mai mare risc la adresa sănătății publice din România este riscul alimentar. Această propunere și forma în care este structurată se implementează tocmai pentru că este o recomandare expresă a OMS care previzionează că va urma un val de boală necomunicabilă, de boală metabolică și vasculară la care niciun sistem din Europa nu va face față. Pe lângă faptul că este un instrument fiscal recomandat de OMS aplicat și în alte țări. De exemplu în Marea Britanie, la doar două săptămâni de la implementarea acestui instrument, cantitatea de zaharuri folosite de producători a venit deja în benzile fiscale pentru accize mai reduse”, a explicat Adrian Wiener.

Proiectul de lege care prevede taxarea suplimentară a sucurilor cu un conținut ridicat de zahăr (pentru  modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și a Legii nr. 25/2006 privind reforma în domeniul sănătății) a fost inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, medic și fost manager al Spitalului Județean din Arad, și semnat de parlamentari de la toate partidele.

 

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *