Skip to content
Economic Știri

Nou proiect PSD: Firmele, obligate să aloce sume pentru sponsorizări, deductibile din 30% impozit pe profit

catavencii.ro

Mai mulţi parlamentari PSD au depus la Senat un proiect pentru modificarea Codului Fiscal prin introducerea obligativităţii pentru firme să aloce sume, deductibile din 30% din impozitul pe profit, sponsorizărilor, inclusiv asociaţiile din domeniul sportului, propunerea legislativă modificând şi completând Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal al României.

Mai precis, articolul 25, privind cheltuielile, alineatul (4), litera i) se modifică şi completează astfel: ”cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, sunt obligatorii pentru societăţile comerciale care activează în România. Contribuabilii efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii reprezentând 30% din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit”.

Mai mult, la litera i) este introdus un paragraf prin care este creată posibilitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern care să stabilească ramurile sportive ce vor beneficia de ”un procent din valoarea sponsorizărilor”.

Beneficiare vor fi şi Asociaţiile Sportive Şcolare.

”Un procent din valoarea sponsorizărilor acordate sportului, vor fi alocate sportului şcolar, pentru activitatea Asociaţiilor Sportive Şcolare, înfiinţate conform legislaţiei în vigoare”, se precizează în proiect.

Introducerea obligativităţii de a efectua sponsorizări se aplică şi microîntreprinderilor, care vor scădea sumele aferente dintr-un procent până la 30% din impozitul pe venit, conform modificărilor aduse alineatului (1-1) din articolul 56 al Codului Fiscal.

De asemenea, potrivit iniţiativei legislative, acestea ar urma să aloce un procent din valoarea sponsorizărilor către sport iar din acesta un procent va fi alocat sportului şcolar, pentru activitatea Asociaţiilor Sportive Şcolare, relatează b1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *