Skip to content
Politică

Nou SONDAJ Inscop. Ce șanse au actuali primari să fie realeși în 2016. În ce zone putem asista la surprize

Un nou sondaj de opinie, realizat de Inscop Research, la comanda ziarului Adevărul, a fost luni dat publicității. În cadrul acestei ultime cercetări sociologice au fost măsurate opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor, și anume dacă ar prefera ca actualul primar să-şi mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independentă?

Potrivit cercetării Inscop Researchm 43,9% din respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016.

36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund.

Practic, există un procent de 56,1% dintre posibilii alegători „ostili” actualilor primari (cifra îi include, e drept, şi pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016).

Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri.

Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică. 53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu răspund.

Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach, a precizat pentru adevărul.ro, că această cercetare sociologică arată că există un grad mare de nemulțumire față de actuala clasă politică.

„Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemulţumirea faţă de clasa politică are un rol semnificativ aici, pe de altă parte, a vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partidele actuale este o variantă a cărei punere în aplicare depinde „pe teren” şi de prestaţia efectivă a independentului”, a explicat Darie Cristea.

Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie.

De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie.

În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată. În Banat-Crişana-Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.

sondaj adevarul sansa primari

 

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *