Skip to content
Politică

Nou SONDAJ Inscop. Ce șanse au actuali primari să fie realeși în 2016. În ce zone putem asista la surprize

" "

Un nou sondaj de opinie, realizat de Inscop Research, la comanda ziarului Adevărul, a fost luni dat publicității. În cadrul acestei ultime cercetări sociologice au fost măsurate opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor, și anume dacă ar prefera ca actualul primar să-şi mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independentă?

Potrivit cercetării Inscop Researchm 43,9% din respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016.

" "
" "

36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund.

Practic, există un procent de 56,1% dintre posibilii alegători „ostili” actualilor primari (cifra îi include, e drept, şi pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016).

Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri.

Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică. 53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu răspund.

Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach, a precizat pentru adevărul.ro, că această cercetare sociologică arată că există un grad mare de nemulțumire față de actuala clasă politică.

„Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemulţumirea faţă de clasa politică are un rol semnificativ aici, pe de altă parte, a vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partidele actuale este o variantă a cărei punere în aplicare depinde „pe teren” şi de prestaţia efectivă a independentului”, a explicat Darie Cristea.

Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie.

De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie.

În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată. În Banat-Crişana-Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.

sondaj adevarul sansa primari

 

sursa: adevarul.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *