Skip to content
Politică

NOU SONDAJ. Semn negru pentru PSD, în timp ce liberalii defilează. Un singur partid, în afara de PNL și PSD, mai trece pragul electoral

Casa de sondare Inscop Research au realizat o cercetare sociologică, în luna aprilie, în rândul utilizatorilor de internet, în cadrul căreia au măsurat intenția de vot a acestora.

Măsurătoarea sociologică realizată la sfârşitul lunii aprilie nu indică schimbări majore în ceea ce priveşte intenţia de vot pentru partide în cazul în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri anticipate.

Noul PNL format prin fuziunea dintre PNL şi PDL conduce cu 44,7% (44,2% în februarie şi 41,7% în decembrie 2014) din totalul celor care au indicat o opţiune clară de vot. Pe locul doi se clasează Alianţa PSD-UNPR-PC cu 39,1% dintre opţiuni (37,4% în februarie şi 38,8% în decembrie 2014).

Cele două formaţiuni/alianţe cumulează 83,8% din totalul voturilor. Chiar dacă organizaţiile politice clasate pe primele două locuri sunt formate din mai multe partide, perspectiva ireversibilă a unei fuziuni în cazul noului PNL şi o alianţă permanentizată între PSD şi UNPR ar transformă România de facto într-o ţară cu sistem bipartid, cel puţin din punctul de vedere al intenţiilor de vot declarate cu un an şi jumătate înainte de alegerile din 2016.

Singura formaţiune care mai reuşeşte să depăşească pragul parlamentar de 5% este UDMR cu 5,2%, notează adevarul.ro.

Cea mai interesantă informaţie furnizată de măsurarea intenţiei de vot pentru partide în perspectiva alegerilor parlamentare este creşterea ponderii nehotărâţilor cu aproape 10 procente de la 15,5% în februarie la 25% la sfârşitul lunii aprilie.

Internetul schimbă opţiunile

Accesul la internet pare a modifica opţiunile politice ale românilor. Astfel, intenţiile de vot ale respondenţilor care declară că au acces la internet (65% din totalul eşantionului) în privinţa pricipalelor două partide sunt oarecum diferite faţă de cele ale votanţilor în ansamblu. 48.8% dintre cei care declară că au acces la internet şi indică o opţiune clară ar vota cu noul PNL format din PNL şi PDL, în timp ce 34,4% dintre cei care au internet ar vota cu Alianţa PSD-UNPR-PC.

Clasamentul se inversează în cazul populaţiei care declară că nu are acces la internet (35% din totalul eşantionului).

Astfel, 46,7% dintre cei care nu au acces la internet şi indică o opţiune clară ar vota Alianţa PSD-UNPR-PC, în timp ce 37,8% ar vota noul PNL. Intenţiile de vot ale respondenţilor care declară că au un cont de Facebook sau Twitter (45% din totalul populaţiei investigate) în privinţa pricipalelor două partide sunt de asemenea diferite de cele ale ale populaţiei în ansamblu.

50.2% dintre cei care declară că au cont de Facebook şi Twitter şi indică o opţiune de vot ar alege noul PNL format din PNL şi PDL, în timp ce 34,3% dintre cei care au internet ar vota cu Alianţa PSD-UNPR-PC.

Clasamentul se echilibrează în cazul populaţiei care declară că nu are cont de Facebook şi Twitter (55% din totalul eşantionului). Astfel, 42,2% dintre cei care nu cont pe o reţea de socializare şi indică o opţiune clară ar vota Alianţa PSD-UNPR-PC, în timp ce 41% ar vota noul PNL.

Sondajul a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015, pe un eşantion de 1.085 persoane, cu o eroare de +/- 3%, informează adevarul.ro.
sonbdaj adevarul2

sondaj3 sondaj4

7 comentarii la “NOU SONDAJ. Semn negru pentru PSD, în timp ce liberalii defilează. Un singur partid, în afara de PNL și PSD, mai trece pragul electoral

  1. O facatura de sondaj, in clasicul stil basist. Pai aceeasi casa de sondare spunea in decembrie de exemplu ca ONL-ul are 47 %. Acum vin si ne spun ce de fapt avea 41,7 ??? Sau au uitat ce au mintit ?

  2. D-na Gorghiu, faceti tot posibilul sa scapati de Atanasiu, altfel nu veti scapa dvs. Tineti cont de parerile unui om de 77 ani neangajat politic, ci un observator si comentator ! Atanasiu face o noua diversiune ! Eu il percep pe acest Atanasiu, ca pe o conserva periculoasa, bine amplasata in coasta PNL, manuita abil. Eu nu pot uita declaratiile intempestive privind retagerea trupelor noastre din IRAK. Eu le consider ca fiind o comanda externa, interesata sa afecteze parteneriatul strtegic cu SUA, relatiile cu NATO si compromiterea Presedintelui Basescu, care apasa puternic pe pedala, intaririi institutiilor de forta, si a justitiei, motivul principal pentru care a trebuit sa suporte doua suspendari. Acum se doreste prin exacerbarea unor dificultati iminente urmare fuziunii PNl cu PDL, chipurile pentru intarirea autoritatii vechilor PNL – isti. Aceasta dauneaza grav autoritatii lui Klaus Iohannis – primul preşedinte liberal al României. In schimb, permite lui Ponta sa afirme ca ” liberalii autentici se gasesc numai in partidul lui Tariceanu !” Este noaptea mintii ! Fortele retrograde externe si interne, asta doresc. Ei lupta cu disperare, pentru distrugerea politicienilor de tip Basescu si este suficient sa ne uitam la „cazul Udrea”, unde, au o teama viscerala fata PMP, pentru ca, tanarul Tomac, pare sa incerce o resetare, ocolind, meandrele de tip Elena Udrea, ale carei vunerabilitati, au putut foarte facil utilizate impotriva „doctrinei Basescu”. Din nefericire presa noastra dezvoltata, dupa modelul, „biciusca financiara si zaharelul” model statuat de guvernarea Nastase sub atenta obladuire a lui Ion Iliescu, cel mai toxic presedinte al Romaniei, care si astazi, prin „cozile lui de topor” manevreaza Parlamentul si Guvernul, in modul cel mai josnic posibil. Uitati-va la haita de „jurnalisti” mobilizata de Cosmin Gusa, de care Basescu s-a dezis imediat ce i-a mirosit originile rasaritene, regizate destul de abil, si bine disimulate, prin unele „scoliri” in SUA precum si Rares Bogdan un carierist de tip Rica Venturiano, pentru a „arde din radacini” orice urma de demnitate politica, prin angajare deschisa, cu asumarea unor riscuri iminente, in ansamblul geopolitc a Romaniei, aflata pe urcusul sinuos catre prosperitatea vesteuropeana. Atentie la mantinele, D-na Gorghiu, urmeaza curbe periculoase care va pot scoate de pe pista ! Intoarcerea va fi imposibila atat pentru Dvs. cat si pentru Romania ! Vedeti ca ne veti avea pe constiinta ! Nu opriti ultimele tendinte de vot , si nu uitati ca nu sunt ireversibile. Eu pot sa cred ca Atanasiu a avut „sarcina” de a opri aceste tendinte asa cum a facut si cu retragerea trupelor din Irak ! Astept sa fiu combatut !

  3. Ghinionul liberalilor portocalii este ca de data asta nu sunt prezidentiale, unde sa faca scamatorii serviciile, de data asta sunt niste alegeri unde vine la vot electoratul educat dpdv politic si mai ales, disciplinat, cei care de obicei voteaza pe la alegeri, nu precum cei 2-3 milioane care au venit poate multi pt prima data in viata lor la o urna de vot in 16 noiembrie, sub efectul vrajii numita Iohannis!
    Asa incat am serioase dubii ca „tinerii frumosi si liberi”, de „pe net”, se vor sinchisi sa mearga la vot sa puna stampila pe acesti liberali de rit nou.

  4. P.S.
    Daca va uitati cu atentie pe cele doua sondaje din final, se observa ca atat pe internet cat si pe face si twitter cei care conduc in sondaje sunt PSD-istii !!! Deci, de unde concluzia si titlul ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *