Skip to content
Politică

Nou stat membru UE? Norica Nicolai: Elita politică și societatea civilă sunt entuziaste

radiocluj.ro

Se întrevede un nou stat membru al Uniunii Europene? Vedeți mai jos ce spune eurodeputatul Norica Nicolai, vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European.

Este vorba despre ipotetica integrare a Georgiei la Uniunea Europeană. Statul caucazian se află într-o perioadă de incertitudine, în pofida faptului că a reușit să realizeze progrese evidente în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor necesare aderării.

Europarlamentarul Norica Nicolai a comentat pentru Europunkt pe marginea perspectivelor privind integrarea Georgiei în Uniunea Europeană.

„Georgia (țară care, istoric vorbind, a fost apropiată de Europa, prin cultură, prin religie, prin civilizație și, în unele momente, chiar prin istorie) are fără îndoială o vocație europeană. Însă, din păcate, actuala conjunctură globală și în special situația securitară nu o califică pentru o estimare reală a timpului de acces în UE. Georgia realizează reforme de tip european, sunt reforme care i-au întărit instituțiile, care i-au consolidat administrația, justiția și economia. Progresele Georgiei sunt evidente și, sigur, ele pot fi explicate și prin parteneriatul cu UE, dar în special, cred eu, ele se întâmplă datorită voinței reale a leadership-ului georgian de a moderniza țara.

[…]

În Georgia, elita politică și nu numai, intelectualitatea, societatea civilă sunt entuziaste în ceea ce privește relația cu partenerii europeni și perspectiva integrării. Deși sunt conștiente că această perspectivă nu este una imediată, sondajele de opinie în Georgia arată o foarte mare dorință a populației de a face parte din Uniunea Europeană. Dacă acest entuziasm s-ar menține, în perspectivă, el poate fi un argument forte în susținerea integrării Georgiei, deși orizontul de timp este greu de definit în acest moment”, a explicat Norica Nicolai.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *