Skip to content
Politică

Nou termen în dosarul retrocedărilor pădurilor

Tribunalul Sibiu a stabilit vineri data de 7 noiembrie ca termen de judecată pentru dosarul retrocedărilor de păduri, după ce noul avocat al lui Gheorghe Sturdza Paltin a cerut amânarea, a precizat pentru AGERPRES, judecătoarea Laura Popa, purtătoarea de cuvânt a instituției.

„A fost o cerere de amânare din partea noului avocat din partea lui Sturdza, (…) care a formulat o cerere de amânare și instanța i-a acordat termen o săptămână. Deci, în 7 noiembrie ora 12,00, pentru pregătirea apărării”, a explicat judecătoarea Laura Popa.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) susțin că, începând cu 24 iunie 2013, inculpații Gheorghe Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Dan Costin Bengescu și Andrei Hrebenciuc au constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), care urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

„În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu suspecții Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor, să încheie un contract cu Gheorghe Sturdza Paltin, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Prețul tranzacției, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piață, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, se spune într-un comunicat al DNA.

Gheorghe Paltin Sturdza, urmaș al lui Dimitrie Sturdza și fost proprietar a zeci de mii de hectare de pădure în Moldova, ar fi obținut ilegal, potrivit procurorilor, peste 40.000 de hectare de pădure.

În procesul de la Sibiu, Comisia județeană de fond funciar Bacău și Direcția Silvică Bacău solicită revizuirea deciziei judecătorilor de la Covasna, care i-au restituit pretinsului moștenitor 43.000 de hectare de pădure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *