Nouă ambasadori străini, primiţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Sursă foto: presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit luni, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, nouă ambasadori străini.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Administraţia Prezidenţială, este vorba despre ambasadorul agreat al Republicii Federative a Braziliei, Ricardo Guerra de Araújo, ambasadorul agreat al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Giles Portman, ambasadorul agreat al Republicii Albania, Enkeleda Mërkuri, ambasadorul agreat al Republicii Elene, Evangelia Grammatika, ambasadorul agreat al Republicii Armenia, Tigran Galstyan, ambasadorul agreat al Republicii Azerbaidjan, Güdsi Dursun ŏglu Osmanov, ambasadorul agreat al Republicii Tunisiene, Sami Nagga, şi ambasadorul agreat al Japoniei, Takashi Katae.
”Preşedintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens. În întrevederea cu ambasadorul Republicii Federative a Braziliei, Ricardo Guerra de Araújo, Preşedintele României şi ambasadorul agreat au evocat rezultatele deosebite ale vizitei prezidenţiale efectuate în 2023 în Brazilia, care a marcat o etapă importantă în relansarea relaţiilor dintre cele două state şi a contribuit la relansarea dialogului politic bilateral”, se arată în comunicat.
Ambasadorul Braziliei a salutat relaţiile foarte bune cu România şi a reluat angajamentul pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare între cele două state, inclusiv prin organizarea în acest an a primei reuniuni a Comisiei Mixte Economice şi Tehnologice bilaterale.
”În cadrul întrevederii cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Giles Portman, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat relaţiile bilaterale excelente de Parteneriat Strategic şi cooperarea strânsă româno-britanică, bazate pe legături aprofundate la nivel politic, economic, al societăţii civile şi comunităţilor, precum şi pe cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic reînnoit anul trecut dintre cele două state. Preşedintele României şi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au evocat rolul important al Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea în dezvoltarea relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa dezvoltării cooperării cu Regatul Unit în toate domeniile, inclusiv în cel al economiei, al securităţii şi apărării, interacţiunea celor două state în cadrul NATO fiind exemplară.
”În contextul actual dificil, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi de criza din Orientul Mijlociu, sunt cu atât mai importante cooperarea şi coordonarea celor două state în ceea ce priveşte eforturile de creare a unui mediu internaţional mai sigur. Cu acest prilej, ambasadorul Portman a adresat mulţumiri deosebite pentru sprijinul acordat de România Ucrainei. În cadrul discuţiei a fost exprimat şi interesul pentru dezvoltarea relaţiilor româno-britanice prin utilizarea mai bună a semnificativului potenţial economic şi sectorial existent, atât din perspectiva creşterii schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi a dezvoltării relaţiilor interumane. Astfel, a fost evidenţiat şi rolul important jucat în dezvoltarea legăturilor bilaterale de comunitatea românească din Regatul Unit, care se ridică la aproximativ 1,2 milioane de persoane. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat găzduirea de către România, în 2024, a celei de-a doua ediţii a Forumului Bilateral România – Regatul Unit, în continuarea evenimentului inaugural desfăşurat la Londra, la 23 martie 2023”, precizează Preşedinţia României.
Potrivit sursei citate, la rândul său, ambasadorul Giles Portman a subliniat importanţa cooperării în domeniul securitar având în vedere contextul actual de securitate de pe Flancul Estic al NATO şi a reamintit faptul că aeronavele britanice vor relua, din primăvara acestui an, misiunile de Poliţie aeriană în România. De asemenea, a subliniat foarte buna cooperare pe care România şi Regatul Unit o au în domeniul aplicării legii. Ambasadorul britanic a arătat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta promovarea investiţiilor britanice în ţara noastră.
”În cursul discuţiilor cu ambasadorul Republicii Albania, Enkeleda Mërkuri, Preşedintele României a susţinut consolidarea dialogului politic şi sectorial dintre cele două ţări, apreciind stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale, fundamentată atât pe legături istorice speciale, cât şi pe convergenţa de vederi şi interese politice, economice şi de securitate. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat voinţa continuării sprijinului ferm al ţării noastre şi al său personal pentru parcursul european al Republicii Albania, încurajând menţinerea nivelului înalt de angajament al autorităţilor albaneze în acest proces, în vederea înregistrării rapide de progrese în perioada următoare. În context, Preşedintele României a reiterat disponibilitatea oferirii de către autorităţile române de asistenţă şi expertiză de specialitate în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.
La rândul său, ambasadorul Enkeleda Mërkuri a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul constant acordat Republicii Albania în eforturile de integrare europeană.
”În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Elene, Evangelia Grammatika, Preşedintele Klaus Iohannis a evocat relaţiile bilaterale excelente, bazate pe o lungă prietenie, pe legături culturale şi istorice strânse, precum şi pe o cooperare apropiată, inclusiv la nivel european şi regional.
În discuţie a fost reconfirmat interesul pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic şi a cooperării în plan economic şi sectorial, iar ambasadorul elen a exprimat gratitudinea pentru sprijinul acordat de România Greciei pentru a deveni stat participant al Iniţiativei Celor Trei Mări, cu ocazia Summitului care a avut loc la Bucureşti, pe 6 septembrie 2023. A avut loc şi un schimb de opinii privind provocările actuale de securitate, cu accent pe situaţiile din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, cele două părţi subliniind necesitatea continuării sprijinului multidimensional atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova”, precizează comunicatulde presă.
În dialogul cu ambasadorul Republicii Armenia, Tigran Galstyan, Preşedintele României a evidenţiat evoluţiile pozitive ale dialogului politic bilateral.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: