Skip to content
Politică

Nouă ipoteză privind situația de incompatibilitate a lui Iohannis, lansată de un consilier al lui Ponta

Unul din consilierii premierului, Victor Ponta, a lansat luni o nouă ipoteză privind situația de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, explicând că prezidențiabilul ACL nu va fi afectat în niciun fel de o potențială decizie de incompatilitate luată de judecătorii ICCJ.

Liderul UDMR, György Frunda, consilier al lui Victor Ponta, a explicat pentru Digi24 că Iohannis va rămâne președinte al României, dacă câștigă alegerile, chiar și in ipoteza în care va fi declarat incompatibil pe 18 noiembrie de către ICCJ.

Reamintim faptul că ICCJ a respins solicitare ani de urgentare a unei soluții în procesul de incompatibilitate pe care Klaus Iohannis îl are cu Agenția de Integritate, păstrând termenul de 18 noiembrie, așadar la 2 zile după turul II al prezidențialelor.

György Frunda, avocat și jurist, a declarat luni pentru Digi24 că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra procesului în care Klaus Iohannis este acuzat de ANI de incompatibilitate nu are niciun efect asupra alegerii sale. Astfel, explică Frunda, „funcția de președinte a României nu este nici aceeași, nici similară cu cea de primar a unui municipiu din România”.

„Din punct de vedere juridic, cred că decizia Curții este înțeleaptă. A renunțat la presiunile politice și și-a păstrat termenul de judecată. Un element care n-a fost adus în discuție și e foarte important e faptul că la Curtea Constituțională, pe 4 noiembrie, se va judeca constituționalitatea articolului pe baza căruia Agenția Națională de Integritate a stabilit incompatibilitatea domnului Iohannis. E normal deci ca Înalta Curte și toate celelalte instanțe să amâne, știind că există acest termen de judecată, judecarea cauzelor pentru după 4 noiembrie”, a explicat luni consilierul lui Ponta.

„Tot din punct de vedere juridic, indiferent ce stabilește Curtea, după părerea mea, dacă domnul Iohannis ar fi ales, decizia potrivit căruia este incompatibil n-are niciun efect juridic asupra alegerii lui, pentru că potrivit legii dânsul nu poate să fie în funcția în care l-a stabilit incompatibilitatea sau o funcție similară. Evident că funcția de președinte a României nu este nici aceeași, nici similară cu cea de primar a unui municipiu din România”, punctat Frunda.

Frunda: „Avem două articole de lege care se bat cap în cap”

„Este vorba de articolul care este atacat la Curtea Constituțională și stabiliește incompatibilitățile și este vorba despre articolul din Legea administrației publice locale, care obligă primarii și instituția primăriei să aibă un reprezentant în aceste consilii de administrație ale apelor, piețelor și așa mai departe. Această contradicție trebuia de mult rezolvată, iar acum după alegeri legea ANI trebuie discutată, calm, relaxat și trebuie aduse niște soluții care să permită aplicarea unitară a legii”, a mai explicat liderul UDMR.

2 comentarii la “Nouă ipoteză privind situația de incompatibilitate a lui Iohannis, lansată de un consilier al lui Ponta

  1. ANI putea sa conteste la inalta curte mult mai devreme si pana acum s-ar fi terminat totul. Nu a facut-o. are de ce ?

    Urgentarea judecarii cauzei se putea face si de contracandidati, si de presedintele in functie. Niciunul nu a facut-o iar acum zbiara ca de ce nu se misca justitia mai repede.

    In schimb Basescu isi baga picioarele in Constitutie zilele astea, prin implicarea in campania electorala, si e perfect suspendabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *