Noua lege a pensiilor ar putea fi schimbată din nou

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noua lege a pensiilor, promulgată la finalul anului trecut, ar putea suferi modificări chiar înainte de a intra în vigoare, după ce o nouă inițiativă legislativă în acest sens a fost pusă în dezbatere, la Parlament. Înăsprirea drastică a condiţiilor de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții deosebite și speciale de muncă, prin legea care urmează să fie pusă în aplicare de la 1 septembrie „nu are nici un argument”, spun inițiatorii proiectului de lege, care propun revenirea la condiţiile actuale de pensionare, prevăzute de Legea 263/2010.

Una dintre ultimele inițiative legislative puse pe masa senatorilor vizează modificarea și completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, astfel încât să fie corectată o nedreptate, spun inițiatorii, pe care actul normativ ce se va aplica de la 1 septembrie 2024 o face tuturor celor care au lucrat în condiții deosebite și speciale de muncă, precum lucrătorii din zona de minerit, centrale nucleare, termocentrale pe cărbune, turnătorii, producţia de oţel, de maşini, industria grea etc., și care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii.

Numărul mare de boli asociate profesiei

„De-a lungul timpului, angajaţilor din zona de producţie asociată activităţilor desfăşurate în condiţii deosebite sau speciale de muncă le-au fost recunoscute condiţiile dificile de muncă. Fără însă a li se fi normalizat între timp aceste condiţii, în noua lege a pensiilor cu intrare în vigoare la 1 septembrie 2024, acestor angajaţi le-au fost luate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care lucrează şi banii în plus la pensie, după o viaţă desfăşurată zi de zi în condiţii anormale de muncă, dar şi anii pe care îi primeau ca reducere a vârstei de pensionare în baza faptului ca speranţa acestora de viaţă este, statistic, mai mică. Practic, au rămas lucrând în aceleaşi condiţii grele, cu multă umezeală, zgomot, praf, ger, dar li s-au luat beneficiile asociate acestor condiţii”, se arată în expunerea de motive.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: