Noua lege a pensiilor îi afectează și pe tinerii care muncesc acum, nu doar pe pensionari. Anunțul lui Marius Budăi

Marius Budai
Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Marius Budăi a explicat că noua lege a pensiilor nu se adresează doar pensionarilor, ci și persoanelor tinere care, în acest moment, se află în câmpul muncii.

Potrivit fostului ministru al Muncii, veniturile celor care se află, în acest moment, în câmpul muncii, vor depinde mult de stagiile de cotizare, de anii pe care românii aleg să îi petreacă în muncă peste 25 de ani dar și de sporurile și salariile pe care aceștia le încasează în acest moment.

„Este prevăzut în noua lege a pensiilor că de la 1 ianuarie 2024 este acea indexare a valorii punctului de pensie care vine cu rata inflației şi cu creșterea reală a salariului mediu brut pe țară şi este în procent de 13,8%. După această etapă urmează, până la 1 septembrie 2024, continuarea digitizării dosarelor de pensii.

Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuție egală să fie pensie egală, încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalității prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câți copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, a explicat fostul ministru la România TV.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: