Nouă oameni au murit şi sute au fost arestați după protestele împotriva creşterii taxelor din Kenya

Sursă foto: John Muchucha/REUTERS
Sursă foto: John Muchucha/REUTERS

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 300 au fost arestate în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale de miercuri din Kenya, la care participanţii au protestat împotriva noilor taxe anunţate de guvern şi care au fost interzise de autorităţi, transmite joi AFP citând o comisie pentru drepturile omului şi o sursă oficială.

Manifestaţiile organizate în mai multe oraşe din ţară au fost marcate de jafuri şi confruntări între protestatari şi forţele de ordine, primii lansând pietre, la care s-a răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe reale.

Comisia naţională kenyană pentru drepturile omului, organizaţie independentă, a declarat pentru AFP că nouă oameni au fost ucişi şi că a cerut lansarea unei anchete cu privire la violenţele poliţieneşti şi la jafuri, avertizând că ţara sa află „în pragul anarhiei”, scrie Agerpres.

Au avut loc ciocniri atât în capitala Nairobi, cât şi în alte oraşe. Într-un cartier sărac din Nairobi 53 de copii au fost spitalizaţi miercuri, unii în stare de inconştienţă, după lansarea de gaze lacrimogene în apropierea sălii lor de clasă.

Poliţia a indicat miercuri un prim bilanţ de şase persoane ucise de gloanţele forţelor de ordine, iar ministrul de interne Kithure Kindiki a făcut cunoscut că „312 persoane care au planificat direct sau indirect manifestaţiile violente şi actele de anarhie de miercuri, inclusiv un deputat, au fost arestate şi vor fi supuse urmăririi penale”.

Veteranul opoziţiei kenyene Raila Odinga, fost candidat fără succes în mai multe rânduri la preşedinţia ţării, a acuzat la rândul său miercuri poliţia că a „vizat, rănit şi ucis manifestanţi”.

Incidentele au avut loc la câteva zile după o serie de alte manifestaţii violente împotriva guvernului preşedintelui William Ruto, în mai multe oraşe din Kenya. Cel puţin şase oameni au fost ucişi vineri în aceste proteste, potrivit Ministerului de Interne.

Protestele au loc după ce la începutul lui iulie şeful statului a promulgat o lege a finanţelor care instaurează noi taxe, în pofida criticilor opoziţiei şi ale populaţiei ţării, afectate de o puternică inflaţie.

Alianţa Azimio a lui Raila Odinga intenţionează să organizeze săptămânal manifestaţii împotriva politicii guvernamentale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: