Comisia Europeană prezintă marți ”Calea spre următorul cadru financiar multianual”– un document de 14 pagini care prezintă problemele majore care trebuie abordate în următorul buget pe șapte ani al UE.
Documentul marchează poziția Comisiei în negocierea cadrului financiar 2028-2034, proiectul urmând să fie prezentat de Comisie în vară. Din perspectiva Comisiei, acest următor buget multianual va trebui să fie unul ”revoluționar”, care va reașeza modul în care acesta este constituit și cheltuit.
Unul dintre principalele argumente ale nevoii de reformă bugetară este acela că împrumutul Covid vine la scadență, iar datoria comună de 300 miliarde de euro, bani care au susținut economia europeană post-pandemie, urmează să fie rambursată începând cu 2028.
În documentul lansat marți, Comisia Europeană pledează pentru cea mai mare reorganizare cunoscută vreodată a modului în care sunt distribuite fondurile, spunând că „status quo-ul nu este o opțiune”.
Comisia a indicat că dorește să revoluționeze structura bugetului, grupând cele peste 50 de programe de cheltuieli „tradiționale” în trei fonduri principale care oferă mai multă „flexibilitate” pentru a face față provocărilor neașteptate.
Bugetul UE este finanțat din contribuții naționale care se ridică la aproximativ 1% din venitul național brut al UE. Aproximativ o treime este alocată subvențiilor agricole, o altă treime regiunilor cel mai puțin dezvoltate – prin așa-numita politică de „coeziune” – restul programelor acoperind de la ajutorul extern până la salariile personalului UE.
Acum, Comisia vrea o nouă structură bugetară, cu mai puține ”politici”, dar mai cuprinzătoare.
Comisia susține acum că mecanismele de distribuție existente sunt prea birocratice și lente în aprobarea proiectelor. Un argument: UE se află în prezent la jumătatea ciclului actual bugetar de șapte ani, însă doar 6,4% din fondurile regionale au fost cheltuite până în prezent.
În cadrul bugetului simplificat, comisia ar conveni planuri pentru fiecare țară în parte, cu reforme și investiții cheie care să dicteze accesul la bani, inclusiv când vine vorba de proiecte ce țin de actualele politică de coeziune sau agricole și subvenții.
Această abordare, susține Comisia, ar oferi guvernelor naționale mai multă libertate de a decide proiecte, inclusiv unele care au fost în mod tradițional convenite la nivel de autorități locale cu Bruxelles-ul.
Un alt fond ar fi cel „de competitivitate”, care ar stimula investițiile în sectoare cheie și proiecte comune, în timp ce un fond „renovat” pentru politica externă ar fi „mai aliniat cu interesele noastre strategice”.
Aceste două fonduri ar putea permite UE să aloce o parte mult mai mare către proiecte de apărare transfrontalieră, ceea ce nu a fost o prioritate în bugetele UE anterioare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News